McDonald's îşi vinde controlul operaţiunilor din China şi Hong Kong

Detaliile legate de recenta tranzacţionare a drepturilor asupra operaţiunilor companiei McDonald's în China ilustrează modul de operare şi actorii - de pe scenă sau din culise - care formează fenomenul numit "globalizare"
Andrei Popescu
09.01.2017

alte articole

McDonald's. (David Paul Morris / Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2017

McDonald's a finalizat vânzarea unui pachet de acţiuni cedând control operaţiunilor sale în China şi Hong Kong unui grup de investitori condus de o companie chineză de stat, Citic Limited - unul dintre braţele financiare ale Chinei care ajunge pretutindeni. Conform termenilor acordului anunţaţi luni, gigantul restaurantelor de fast-food va menţine controlul numai a 20 la sută din acţiuni, în timp ce Citic şi corporaţia americană privată Carlyle Group vor avea 52 la sută şi respectiv 28 la sută.

Acordul, încheiat pe o durată de 20 de ani, aduce valoarea companiei McDonald's China şi Hong Kong, la aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

Gigantul de fast-food operează (prin locaţii proprii şi francize) peste 2.400 de restaurante în China continentală şi peste 240 de restaurante în Hong Kong. Conform termenilor acordului, compania intenţionează să ofere spre franciză peste 1.750 de restaurante deţinute de companie în China şi Hong Kong - un efort care vizează eficientizarea activităţii sale globale şi scăderea costurilor operaţionale.

McDonald's a raportat recent câştiguri peste aşteptări în cel de-al treilea trimestru, totalizând un venit de 1,28 miliarde de dolari, sau 1,50 USD per acţiune. Totuşi, în China, performanţa companiei a avut de suferit din cauza protestelor legate de opoziţia SUA la pretenţiile teritoriale ale Beijingului asupra Mării Chinei de Sud.

Cu toate acestea, problemele Arcelor de Aur (cele două arce din logo-ul McDonald's - n.r) în China sunt mai adânci decât cele cauzate de protestele "temporare". Compania, care încă încearcă să se redreseze de pe urma loviturii primite de reputaţia sa în urma scandalului cărnii expirate din 2014, s-a zbătut, în ultimii ani, să facă profit în regiune - parţial din cauza unei provocări tot mai mari reprezentate de concurenţi din Asia, precum Ting Hsin şi Hua Lai Shi Catering.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor