Kissinger îl consiliază pe Trump să repare relaţiile cu Rusia

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger are un plan în privinţa reconcilierii Moscovei şi Washingtonului, un plan care este în interesul preşedintelui ales Donald Trump, arată un raport secret văzut de mass media germană.
Andrei Popescu
30.12.2016

alte articole

Henry Kissinger, fost secretar de stat american. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.12.2016

Analiza informaţiilor, obţinută de serviciile de informaţii vest-europene de la echipa de tranziţie a lui Trump şi citată de ziarul german Bild, a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că administraţia de la Casa Albă va urmări o cooperare constructivă cu Moscova.

Fostul Secretar de Stat Henry Kissinger, unul dintre cei mai controversaţi oameni politici ai secolului XX, aparent s-a întâlnit cu Trump de mai multe ori în ultimele câteva luni şi se zvoneşte că ar fi de fapt consilierul său neoficial pentru politică externă.

Extrem de controversat

Kissinger, ţarul doctrinei realpolitik - politica fără cele mai vagi urme de morală sau standarde - este cunoscut pentru relaţiile sale bizar de strânse cu U.R.S.S în timpul Războiului Rece (fiind chiar reprezentantul neoficial al Moscovei în cadrul negocierii păcii din Vietnam). Kissinger este cunoscut ca omul care a băgat China lui Mao Tsedun în Consiliul de Securitate al ONU (pe locul Taiwanului) şi cel care a consiliat din umbră politica externă a celor două mandate ale lui Barack Obama, cu toate dezastrele produse în Orientul Mijlociu.

Rapoarte apărute în anii '90 susţin că Henry Kissinger ar fi fost agent dublu şi membru al reţelei ODRA, al cărei scop era penetrarea la vârf, de către sovietici, a structurilor americane şi britanice.

Acum, aparent, împotriva Chinei

Diplomatul veteran, care a servit în funcţia de secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a descris modul în care SUA şi Rusia ar putea fi aduse împreună pentru a destabiliza comasarea militară a Chinei.

Unii dintre paşi includ recunoaşterea dominaţiei ruse în fostele republici sovietice, precum Ucraina, Belarus, Georgia şi Kazahstan, precum şi închiderea ochilor în cazul Crimeei şi ridicarea sancţiunilor aplicate Rusiei în schimbul retragerii sale din estul Ucrainei, unde deja are trupe.

Relaţiile ruso-americane s-au deteriorat în timpul preşedintelui Barack Obama (al cărui consilier era nimeni altul decât Henry Kissinger).

În timpul campaniei sale din 2008, preşedintele Barack Obama a promis să reseteze relaţia cu Rusia, tensionată după aventura lărgirii NATO către Ucraina şi Georgia, vorbind despre un "nou reset". După două mandate dezastruoase, administraţia Obama a sfârşit prin a deveni cea mai toxică la adresa relaţiei cu Rusia, tensiunile dintre cele două supraputeri militare ajungând la niveluri cu multe peste cele ale Războiului Rece.

La rândul său, noul preşedinte Donald Trump, a promis în campania prezidenţială, în repetate rânduri, să anuleze moştenirea lăsată de Obama şi să repare relaţiile cu Moscova.

Spre deosebire de predecesorul său Barack Obama, cunoscut pentru mentorii săi comunişti, care, însă, nu a fost acuzat de afiliere la Kremlin, magnatul Donald Trump a devenit ţinta unei campanii în presa de stânga, pentru aşa-zisa sa apropiere de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor