Portavion chinez navighează în apropierea teritoriului taiwanez. Tensiunile se amplifică în regiune

Un portavion chinez a condus un grup de nave de luptă, luni, prin apele disputate ale Mării Chinei de Sud în apropiere de Taiwan, amplificând tensiunile deja crescute între Beijing şi Taipei.
Portavionul chinez Liaoning. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.12.2016

Singurul portavion al Chinei, Liaoning, şi cinci nave de luptă au trecut la aproximativ 144 km sud de Insulele Pratas controlate de Taiwan, pe care China îl consideră o parte a teritoriului său. În plus, Beijingul a declarat că a fost vorba de un exerciţiu de rutină.

Mişcarea a făcut ca forţele aeriene şi maritime ale Taiwanului să fie plasate în stare de alertă ridicată. În acelaşi timp, oficialii taiwanezi au criticat dur mişcarea chinezilor. “A rămâne vigilent şi flexibil a fost întotdeauna o metodă normală pentru menţinerea securităţii spaţiului aerian”, a declarat Chen Chung-chi, purtător de cuvânt al Ministerului taiwanez al Apărării, conform Reuters.

Conflictul politic dintre China şi Taiwan a fost reaprins la începutul acestei luni, când preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a discutat telefonic cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen. Începând cu 1979, SUA a recunoscut în mod oficial Taiwanul ca teritoriu al Chinei şi a renunţat la orice relaţie diplomatică oficială cu insula.

Însă retorica dură a lui Trump la adresa politicilor comerciale chineze a îngrijorat Beijingul că miliardarul ar putea tulbura starea curentă a relaţiilor SUA-China. În plus, Beijingul a lansat o plângere oficială după ce mass media a menţionat discuţia telefonică dintre Trump şi omologul ei taiwanez. De fapt, relaţiile dintre SUA şi China au fost tensionate şi mai mult după ce o navă a Marinei chineze a capturat recent o dronă subacvatică americană, pe care a înapoiat-o ulterior.

Pe de altă parte, China a iscat, duminică, temerile aliaţilor Statelor Unite când portavionul său de producţie sovietică a navigat înspre Pacificul de Vest, către Japonia, în prima operaţiune a portavionului în “ape îndepărtate”. Deşi Japonia a declarat că graniţele sale nu au fost încălcate, revendicările teritoriale masive ale Chinei în Marea Chinei de Est (în apropierea insulelor sudice ale Japoniei şi a celor două Corei) şi în Marea Chinei de Sud (în apropiere de Taiwan, Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam) au creat un focar pentru dispute între Beijing, jucătorii regionali şi Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor