Matei Dobrovie: Guvernul de la Chişinău este fals pro-european

Relaţia specială dintre Moldova şi România nu poate fi folosită pentru girarea guvernului moldovean fals pro-european. Finanţările româneşti trebuie condiţionate de reforme adevărate, care lipsesc la Chişinău, afirmă deputatul român.
Pavel Filip şi Sorin Grindeanu 23.03.2017
Pavel Filip şi Sorin Grindeanu 23.03.2017 (facebook.com)

Matei Dobrovie, deputat român, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor, susţine că premierul R. Moldova, Pavel Filip, a încercat, joi, cu prilejul şedinţei comune a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti să surprindă în mod plăcut publicul din România cu declaraţii emoţionante, însă relaţia specială dintre R. Moldova şi România nu poate fi folosită ca pretext pentru girarea guvernului de la Chişinău fals pro-european, care nu identifică vinovaţii pentru furtul miliardului, ci pune în spinarea populaţiei costurile acestui jaf. Mai mult, punctează politicianul, dacă finanţările pentru R. Moldova nu vor fi condiţionate de reforme, banii vor fi irosiţi. Cetăţenii moldoveni nu vor trăi mai bine şi nici imaginea României nu se va îmbunătăţi.

“Filip a spus că Republica Moldova şi România sunt două inimi gemene care bat în acelaşi ritm, şi nu în zadar…Proiectul nostru de ţara este ca Republica Moldova să ajungă lângă România în Uniunea Europeană. Avem o relaţie foarte bună, astăzi am discutat foarte pragmatic pentru că apropierea ţărilor noastre nu ţine doar de declaraţii, ci şi de proiecte concrete”, scrie Dobrovie pe pagina sa de socializare.

Deputatul român specifică faptul că, deşi oficialii de la Chişinău folosesc o retorică pro-europeană, prin modul în care guvernează, aceştia blochează R. Moldova în spaţiul ”gri” post-sovietic şi sub influenţa Federaţiei Ruse.

“R. Moldova nu se apropie de România, din simplul motiv că reformele în domeniul justiţiei sunt inexistente, pe când ţara noastră este în prezent un model de bune practici în domeniul luptei anti-corupţie. După aproape 8 ani de guvernare ”pro-europeană” mai mult de 80% dintre cetăţenii R. Moldova sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă statul în care trăiesc”, a adăugat vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor.

În context, Dobrovie aminteşte despre multiplele investigaţii de presă, publicate atât în UE cât şi în R. Moldova sau Rusia, care au dezvăluit faptul că instanţe şi bănci moldoveneşti au fost folosite pentru a spăla peste 20 miliarde de dolari, bani ai mafiei ruse. Aceşti bani au intrat prin R. Moldova în circuitul financiar european sau american. Deşi faptele erau cunoscute cel puţin din 2015, justiţia din R. Moldova a luat doar măsuri de faţadă sau care doar reglează conturile între oligarhii locali.

“Cât despre proiectele comune, gazoductul Iaşi-Ungheni este aproape nefuncţional pentru că piaţa gazelor din R. Moldova este monopolizată de Gazprom, cu ajutorul autorităţilor moldoveneşti care nu au făcut nimic pentru a schimba această realitate”, a concluzionat politicianul român.

La 23 martie, la Piatra Neamţ a avut loc o şedinţă în format restrâns a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, unde s-a discutat despre parteneriatul bilateral şi posibilităţile de aprofundare a colaborării moldo-române, inclusiv prin lansarea a noi proiecte. Oficialii au discutat şi despre proiectele de interconexiune energetică între cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe