Masacrarea copacilor din Parcul IOR continuă sub ochii autorităţilor

zona retrocedata din parcul IOR
Loredana Diacu
01.11.2024

În zona retrocedată a parcului IOR s-au auzit joi, din nou, drujbele, precum şi sunetul tocătorului de lemne. De ce tocător? Pentru că în parc se taie de multă vreme ilegal, respectiv fără aviz de defrişare. Or, în timp tăierea fără aviz este doar o contravenţie iar cel ce taie ilegal plăteşte doar 25 de lei/copac dacă achită amenda rapid, în schimb, transportul unui copac fără aviz este faptă penală.

"Pentru transportul copacilor tăiaţi este necesar aviz de la personalul silvic. Se obţine aviz de transport pentru masă lemnoasă, se cubează materialul şi în felul acesta se transportă. Fapta asta n-au scos-o din Codul Silvic şi ea este infracţiune la Codul Silvic (transportul fără acte). (…) Cei de la ocolul silvic dau acordul în baza avizului de defrişare. Documentul - APV, aviz de punere în valoare - nu se poate emite decât în prezenţa avizului de defrişare. Şi cu acela însoţeşti transportul. Dacă pleci fără să ai acel aviz, este faptă infracţională. De aceea toacă acolo şi dau foc pe amplasament", a explicat pentru Epoch Times vicepreşedintele Asociaţiei Eco Civica, Dan Trifu.

Cetăţeni aflaţi la faţa locului joi, când se toca lemn, au declarat că acolo a venit şi poliţia, care nu a luat nicio măsură pentru a opri nici tăiatul, nici tocatul. Ba, mai mult, poliţia părea că ţine partea celor ce masacraseră copaci, a susţinut o locuitoare din zonă.

"Se auzea maşina care toca lemne şi ne-am dus la faţa locului, moment în care chiriaşul terenului sau, mă rog – cine administrează acolo – l-am auzit în vorbă la telefon cu poliţia. Şi a chemat poliţia pentru că eu şi cu doamna cu care eram l-am fi deranjat fiindcă eram acolo, că am filmat muncitorii, că am vorbit puţin cu muncitorii. Şi pentru chestia asta a chemat poliţia, Poliţia Naţională, a sunat la 112. Şi a venit Poliţia Naţională şi noi am încercat să explicăm că trebuie aviz pentru tăiat copaci; cu mărunţitul lemnelor nu ştiam ce să facem, nu ştiam care-i procedura, care sunt legile, dar în acelaşi timp se şi tăiau copaci.

Şi încercam să-i explic poliţistului că, ştiţi, le trebuie aviz chiar dacă sunt uscaţi copacii, iar poliţistul era foarte evaziv, spunând că nu, că ştiţi, sunt situaţii când nu trebuie, că noi l-am amendat pe acesta în trecut. Oricum, în tot acest timp ei încercau să dispară din conversaţia cu noi, să se ducă la administratorii terenului, sau să vorbească între ei, sau să ne ignore. Asta era atitudinea – de ignorare.

Şi după aceea noi am încercat să spunem: 'Ok, şi ce se poate face, că am înţeles că aţi dat amendă în trecut, dar nu s-a oprit niciodată tăierea. Au venit aici şi poliţia naţională, şi locală, a venit şi municipală, aţi dat amenzi, dar de ce nu opriţi tăierea?'

Au răspuns că asta este competenţa Gărzii de Mediu, că le înaintăm un dosar, că fiecare instituţie are atribuţiile ei.

Şi ideea este că acest chiriaş al terenului, persoana care se ocupa de lucrători, m-a acuzat pe mine că i-am furat două drujbe şi, ca să vedeţi cât de nesimţit era, le-a zis poliţiştilor că mi le-am băgat în fund, adică în fundul mare.

Deci la acest nivel, iar poliţia nu zicea nimic. Poliţia spunea despre noi că am ridicat tonul la ei, dar niciodată nu s-a luat de ei când ne-au jignit, când ridicau tonul," a declarat cetăţeana.

Reamintim că pe cele 12 hectare retrocedate din IOR au avut loc zeci de incendii de-a lungul anilor – numai în ultimii 2 ani au fost 30. Mulţi copaci au fost arşi, alţii au fost otrăviţi şi s-au uscat, după care au căzut pradă drujbelor. În ultima perioadă, sunetul drujbelor răsună aproape zilnic în parc. Toate acestea se petrec sub ochii Poliţiei Locale şi Naţionale.

"Este sub orice critică să facem noi poliţie, să stăm zi de zi să-i pândim, când, de fapt, avem organe şi organisme care trebuie să-şi facă datoria. Deci ajungem să-i pândim noi pe poliţişti, mi se pare îngrozitor. Noi ar trebui să avem ajutor de la dânşii, însă dânşii îşi revarsă nervii asupra noastră pentru că venim pe loc privat. Păi, staţi puţin, locul ăsta privat nu a fost privat până acum câţiva ani şi vrem să nu mai fie nici de acum încolo pentru că acesta este locul care ne dă oxigen.

Este locul unde venim să ne adăpostim de căldură vara, unde ne aducem copiii şi nepoţii să se joace. Este locul unde bunicii au investit, au muncit ca să existe un parc.

Avem o grămadă de dovezi că aici a fost parc şi vom merge cu aceste dovezi până la capăt în procesele care mai există, pentru a demonstra că a fost parc şi că vrem să rămână în continuare aşa. Chiar dacă ei au făcut acest dezastru aici, noi vom lupta şi vom reconstrui parcul. Nu există niciun dubiu”, ne declara săptămâna trecută o cetăţeancă din zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor