Marţi trei ceasuri rele: Şeful Poliţiei Române intră în subordinea PSD

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege prin care funcţia de Inspector General al Inspectoratului General al Poliţiei Române s-a politizat, respectiv şeful IGPR va avea rang de secretar de stat şi va fi numit prin decizia primului-ministru Victor Ponta.

"În vederea creşterii rolului şi implicării inspectorului general al INGPR în adoptarea deciziilor strategice şi pentru asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliţiei Române (...) se propune ca funcţia de Inspector General al Poliţiei Române să fie ridicată la rang de secretar de stat" îşi motivează premierul Victor-Viorel Ponta iniţiativa legislativă, conform expunerii de motive postate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Opoziţia afirmă însă că demersul legislativ este o nouă tentativă (reuşită) a lui Victor Ponta de a îşi aservi serviciile şi instituţiile cu rol strategic în stat. Într-un interviu pentru ziare.com, deputatul liberal, Ludovic Orban, afirma că Victor "pune bazele unui stat poliţienesc, care încearcă să adune toate serviciile de informaţii, poliţia, poliţia de frontieră în subordinea lui directă", iar părerea lui Orban este împărtăşită şi de alţi politicieni:

"În actuala organizare a Ministerului Internelor e un secretar de stat care coordonează ordinea publică şi subordonează şi IGPR. În momentul în care vom face două funcţii de acelaşi nivel - secretar de stat - cred că din punct de vedere al funcţionarii ministerului se pot crea probleme, cum e relaţia dintre preşedinte şi premier. De aceea grupul PNL propune retrimiterea la comisie pentru dezbatere suplimentară", cerea liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru de Interne, la momentul dezbaterilor generale, la începutul lunii mai a.c.

Reamintim că iniţiativa "creşterii implicării Poliţiei Române în luarea deciziilor strategice în stat" prin politizarea postului şi aservirea lui către PSD a avut loc după ce fuseseră iniţiate şi demersurile pentru trecerea STS în subordinea Guvernului, Victor Ponta şi-a manifestat şi alte idei de restructurare a instituţiilor statului.

Anterior demarării prerogativelor pentru aservirea PSD, Camera Deputaţilor mai adoptase un proiect de lege similar celui de zi, prin care şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA) urma să fie numit personal de premier. Merită menţionat că Victor Viorel Ponta a modificat, de asemenea legea pentru a-l numi personal şi pe şeful Direcţiei de Protecţie Internă a MAI şi şi-a subordonat direct şi şeful Antifraudei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne