Senatul amână trecerea STS în subordinea MAI

Parlamentarii din Senat au hotărât, marţi, ca discuţiile referitoare la proiectul legislativ prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va trece în subordinea MAI să fie amânate mai mult de o lună.
Deschiderea sesiunii parlamentare, Şedinţă de Plen la Senat (Epoch Times România)
Flori Mladin
22.04.2014

Parlamentarii din Senat au hotărât, marţi, ca discuţiile referitoare la proiectul legislativ prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va trece în subordinea MAI să fie amânate mai mult de o lună.

Senatorii urmau să ia în discuţie marţi propunerea legislativă pentru modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS iar Comisia pentru administraţie publică şi Comisia pentru apărare trebuiau să prezinte un raport comun pe data de 15 aprilie.

Potrivit textului propus spre aprobare, Ministerul Afacerilor Interne preia de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente. Totodată, MAI se substituie în toate drepturile şi obligaţiile decurgând din toate actele normative, contractele, convenţiile, înţelegerile, protocoalele, memorandumurile şi acordurile în care STS este parte, inclusiv în litigiile aferente activităţii acestuia.

Prezent la şedinţa Comisiei de administraţie, reprezentantul Guvernului a solicitat amânarea luării unei decizii până în data de 2 iunie în ce priveşte această propunere legislativă "pentru că Guvernul încă nu a definitivat proiectele".

Context

Premierul Ponta a anunţat la începutul lunii martie că USL va iniţia în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege pentru trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Guvern, în subordinea MAI.

"Am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege pentru o mai bună coordonare a instituţiilor, STS să treacă în cadrul MAI, în coordonarea departamentului pentru situaţii de urgenţă. Parlamentul va adopta proiectul în procedură de urgenţă pentru o mai mare eficienţă şi responsabilitate", anunţa premierul atunci.

Decizia a fost condamnată de opoziţie.

Deputatul PDL Cezar Preda a afirmat că decizia premierului Victor Ponta de a trece Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) echivalează cu a lua o instituţie cu atribute de securitate şi a o muta în altă structură de decizie, ceea ce este neconstituţional, iar în consecinţă PDL va ataca legea la Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor