Ponta are planuri mari. Vrea să-l numească personal pe şeful Poliţiei Române

Victor Ponta, preşedinte PSD
Victor Ponta, preşedinte PSD (Epoch Times România)

La scurt timp după ce au fost iniţiate demersurile pentru trecerea STS în subordinea Guvernului, Victor Ponta şi-a manifestat şi alte idei de restructurare a instituţiilor statului. Premierul vrea acum ca şeful Poliţiei Române să fie numit politic, ceea ce a stârnit reacţii dure din partea liberalilor şi a sindicaliştilor din poliţie, care îl acuză pe acesta că încearcă să subordoneze Poliţia în plin an electoral.

Proiectul de lege al Guvernului Ponta prevede că funcţia de şef al Poliţiei Române va fi ocupată de un demnitar cu rang de secretar de stat, în timp ce în prezent, postul este ocupat de un militar de carieră. Şeful Poliţiei va fi numit printr-o decizie a premierului, venită la propunerea Ministrului de Interne, fapt care se presupune că ar întări rolului acestuia în adoptarea deciziilor strategice şi ar asigura un nivel de reprezentare adecvat al Poliţiei Române.

„Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizia primului ministru, la propunerea ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor", reiese din textul de lege.

Sindicaliştii din Poliţie nu sunt de acord cu proiectul de lege al Guvernului şi critică demersul.

„Şeful Poliţiei Române este o funcţie publică. Nu trebuie să facem o conexiune cu politicul. În condiţiile în care şi şeful Poliţiei Române va deveni secretar de stat, va exista un conflict. Un conflict juridic, un conflict de competenţe, lucru care nu este benefic şi, dacă vreţi altfel, luaţi jurisprudenţa statelor UE. Niciun şef de Poliţie din statele UE nu este secretar de stat”, a declarat pentru Digi24 vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă.

Nici liberalii nu par foarte încântaţi de ideea lui Ponta.

„Este foarte posibil ca peste o anumită perioadă scurtă de timp să vedem ca şi la celelalte arme, mă refer aici la cele din Ministerul de Interne, să fie conduse de oameni politici, iar aici mă refer la Jandarmerie, la ISU ş.a.m.d. (...) Cu siguranţă procesul electoral va fi viciat pentru că o persoană nominalizată politic (...) se va comporta ca atare şi nu va uita niciodată de cine a fost numit acolo”, a declarat vicepreşedinte PNL Gigel Ştirbu, pentru Digi24.

Proiectul de lege a trecut de Comisia de Apărare a Senatului şi va fi supus votului în plenul acestei camere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne