Marea miză a formării guvernului Tudose, fondul mamut de investiţii FSDI

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (considerat de liberalul Cîţu drept copilul de suflet al lui Liviu Dragnea, născut şi crescut pentru a fura) ar fi marea miză a înfiinţării noului guvern, sub bagheta lui Mihai Tudose, scrie Hotnews.
Loredana Diacu
27.06.2017

alte articole

Mihai Tudose (România Curată)
Loredana Diacu
27.06.2017

Una dintre marile mize ale noului guvern ce îl va avea în frunte pe (deja controversatul) Mihai Tudose este înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), o entitate mamut care ar urma să cuprindă companiile de stat profitabile, cu o valoare totală de peste 10 miliarde de euro, relatează Hotnews.

FSDI - proiect mult lăudat de Liviu Dragnea - avea ca termen de înfiinţare primul semestru din 2017, însă neînţelegeri chiar în interiorul Guvernului ar fi dus la blocarea proiectului, potrivit unor surse politice.

Nu era clar cine ar trebui să controleze fondul, Ministerul Economiei sau Ministerul Finanţelor, acest aspect fiind unul foarte important căci cel care deţine controlul este şi cel care are un cuvânt greu de spus la numirea managerilor fondului, arată sursa citată.

Până acum, singurul pas concret făcut pentru înfiinţarea fondului a fost înfiinţarea unei comisii interministeriale. Potrivit surselor, ar exista şi un draft de proiect care nu a fost încă pus în dezbatere publică. De elaborarea acestuia s-a ocupat, în special, Ministerul Economiei, sub conducerea lui Mihai Tudose.

Articolul integral poate fi citit aici

Ce este FSDI

Potrivit PSD, FSDI este baza de la care va porni reindustrializarea României (rămasă aproape fără industrie după ce 27 de ani aproape tot ce funcţiona în ţară a fost căpuşat şi jefuit).

"FSDI va cuprinde acţiunile deţinute de stat în circa 200 de companii. Valoarea totală a activelor companiilor ce vor fi incluse în FDSI este de aproximativ 45 de miliarde lei. Prin preluarea acţiunilor de către FSDI, statul renunţă la dividendele aferente, în sensul că ele nu vor mai fi încasate anual la bugetul de stat, ci vor alimenta FSDI. Echivalentul sumelor ce nu vor mai fi încasate la buget va fi de 2,5 miliarde lei anual, o sumă echivalentă cu 0,25% din PIB, însă după cum se va vedea mai jos aceasta va fi compensată de efectele generate în economie de FDSI, care vor aduce mai multe venituri la bugetul de stat”, explica Mihai Tudose pe vremea când era ministru al Economiei.

La rândul său, Liviu Dragnea laudă Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ca fiind ceva ce a stârnit un interes uriaş în mediile internaţionale, în mediile financiare internaţionale, începând din America şi terminând cu Norvegia.

"Toate companiile de stat din România profitabile vor fi incluse în acest Fond, care va emite obligaţiuni, care pot fi cumpărate de orice cetăţean şi de orice firmă. Statul va rămâne 100% acţionar, nu va vinde nicio acţiune de acolo, pentru că sunt companii strategice şi, de asemenea, acest Fond, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi din lume, împreună cu fondul de investiţii mari şi cu bănci internaţionale, cu care am şi avut discuţii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanţa investiţii mari, strategice (...)

Vor începe să construiască fabrici, capacităţi de producţie, în zone unde existau dar în perioada 1997-1998, 1.300 de fabrici şi uzine din România au fost tăiate, lichidate şi un milion şi jumătate de români au rămas pe drumuri şi va începe o reindustrializare a României. Şi sunt fonduri uriaşe de investiţii care vor să investească pentru că vor să aibă profit. Aşa se lucrează", declara recent Dragnea, citat de Gândul.

Pe de altă parte, Opoziţia susţine că acest fond e un fel de casino cu circuit închis, parte a unui jaf apocaliptic pus la cale de PSD care vrea să căpuşeze banul public şi la nivel de companii. OUG 13 era încununarea acestui jaf, astfel încât cei ce urmau să fure cu mâinile până la coate să nu păţească nimic.

"Dimensiunea apocaliptică a jafului se vede când ne uităm la ce îşi propune să facă acest fond. Un spital republican şi 9 spitale regionale, autostrăzi, recapitalizează CFR Marfă, CFR Călători, Tarom, CEC, EXIMBANK, parteneriat - public privat pentru autostrăzi etc. Pe scurt, au inventat pe altcineva care acoperă găurile acestor companii.

Ni se prezintă acest fond ca fiind o variantă de a scăpa ţara de restricţiile deficitului bugetar impus de CE şi în plus permite ajutor de stat fără să te mai tragă cineva de mânecă. Cu alte cuvinte, de găurile şi furăciunile de la companiile de stat nu ne mai întreabă nimeni dintre partenerii noştri externi. Unii dintre ei finanţatori ai acestor companii. O păcăleală!", atrăgea recent atenţia senatorul PNL Florin Cîţu.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici şi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor