Costurile programului de guvernare PSD: Companiile de stat, lăsate fără bani de investiţii

Cei care se întrebau de unde va lua Guvernul bani pentru a creşte salarii, pensii, burse etc. au un posibil răspuns - desigur, nu singurul: de la companiile de stat care vor fi lăsate fără banii de investiţii.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
27.01.2017

UPDATE. Guvernul Grindeanu a adoptat, în cadrul şedinţei de vineri, un memorandm care vizează repartizarea a minimum 90% din profitul net al companiilor cu capital de stat, la buget.

Executivul a mandatat astfel reprezentanţii statului în AGA/CA la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat.

Măsura nu se aplică societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net.

Conform legislaţiei în vigoare, repartiţia profitului net se aprobă de către Adunarea Generală a Acţionarilor, în cazul societăţilor, şi de către Consiliul de Administraţie, în cazul regiilor autonome.

OUG 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome reglementează repartizarea unei cote de "minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat".

* * *

Autor al unor promisiuni populiste catalogate de opoziţie drept falimentare pentru stat, Guvernul se pregăteşte să lase companiile de stat fără bani de investiţii. Astfel, potrivit Hotnews, Executivul va discuta un memorandum prin care va obliga companiile să repartizeze o cotă de minim 90% din profitul net realizat în 2016 sub formă de dividende.

Şi cum tot ne plângem că nu avem infrastructură, merită ştiut că cele mai sigure victime sunt companiile energetice şi cele de transport, care vor rămâne fără bani, deşi au nevoie de investiţii ca de aer. Fără investiţii, sistemul energetic, care se află oricum în stare critică, ar putea oricând să pice, avertizează publicaţia citată.

"Memorandumul care va fi discutat vineri de Guvern are ca temă: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat", arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că programul economic al PSD include numeroase promisiuni de măriri de salarii, pensii, burse plus tot felul de facilitaţi, concomitent cu reduceri de taxe, ceea ce-l face, în opinia specialiştilor, nerealist şi greu de implementat. Mai mult, opoziţia cataloghează programul drept falimentar.

"În ceea ce priveşte programul economic pe care acest Guvern îl propune, noi îl apreciem ca fiind falimentar. Pe de o parte, el vorbeşte despre o creştere masivă a cheltuielilor şi, pe de altă parte, previziunile pe care le face asupra veniturilor le apreciem a fi nerealiste. De fapt, ce se întâmplă cu acest program de guvernare, modul în care el este structurat din punct de vedere economic nu poate să ducă decât la deficit, la îndatorare şi la inflaţie. De fapt, sunt promisiuni în acest program de guvernare care sună bine, dar sunt nesustenabile, se amanetează viitorul României şi se îndatorează generaţiilor viitoare", a declarat Nicuşor Dan, în Parlament, înaintea votului de învestitură a Guvernului.

La rândul său, fostul premier Cioloş a afirmat că programul nu va fi deloc, deloc, deloc uşor de implementat, iar Iohannis a fost ironic la adresa planurilor PSD:

"Sper ca într-o zi să-mi explicaţi cum veţi face în aşa fel încât să vă încadraţi într-un deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitul, TVA şi multe alte lucruri. Eu îmi doresc să faceţi aceste chestiuni", a declarat preşedintele la ceremonia de depunere a jurământului de la Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor