Manuscrisele de la Marea Moartă provoacă tensiuni între Germania şi Israel

Peştera din Qumran, Cisiordania, unde au fost găsite Manuscrisele de la Marea Moartă. (Getty Images)
Andrei Popescu
04.12.2017

Israelul a anulat o expoziţie planificată în Germania cu Manuscrisele de la Marea Moartă pentru că oficialii germani au refuzat să ofere asigurări că aceste comori biblice şi arheologice nu vor fi confiscate.

Statul evreu a cerut Germaniei să ofere garanţia că expoziţia se va întoarce în Israel în cazul în care Autoritatea Palestiniană sau guvernul Iordaniei pretind drepturi de proprietate asupra antichităţilor descoperite în peşterile din Qumran, lângă Marea Moartă.

Cu 12 ani în urmă, Germania a fost prima ţară care a prezentat public o parte a manuscriselor în afara Orientului Mijlociu, potrivit lui James Snyder, directorul de la acea vreme a Muzeului Israelului.

Muzeul Bibliei din Frankfurt a anunţat anularea expoziţiei programate a fi deschise în septembrie 2019. Directorul muzeului, Jürgen Schefzyk, a afirmat că regretă decizia guvernului german, adăugând că nici Olanda şi nici Austria nu ar fi ezitat să emită garanţii de imunitate generală.

Potrivit rapoartelor media germane, dacă ar fi emisă o garanţie a guvernului, aceasta ar împiedica autorităţile palestiniene sau iordaniene să conteste provenienţa manuscriselor, care sunt printre cele mai vechi texte scrise despre biblia ebraică.

Primele manuscrise au fost descoperite în 1946 de beduini în Cisiordania, care se află, din 1967, sub controlul Israelului. În 2010, departamentul pentru antichităţi al Iordaniei a cerut returnarea unora dintre manuscrise, despre care a afirmat că Israelul le-a luat dintr-un muzeu din Iordania în războiul din 1967.

Muzeul Bibliei din Frankfurt, care este finanţat în mare parte de o organizaţie protestantă paravan de pe plan local, aparent a lucrat îndeaproape, ani de zile, cu oficiali ai Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi. Înainte să le împrumute manuscrisele, Israelul a cerut o garanţie din partea Germaniei că ele vor fi returnate.

Boris Rhein, ministru al Culturii pentru statul german Hesse, a declarat agenţiilor de ştiri germane că ministrul german de Externe şi comisarul federal pentru probleme culturale au considerat că drepturile de proprietate asupra manuscriselor nu este clar. Rhein a adăugat că ar fi emis bucuros o garanţie el însuşi, dacă ar fi putut.

Uwe Becker, viceprimar al oraşului Frankfurt, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia guvernului german de a nu recunoaşte Manuscrisele de la Marea Moartă ca fiind proprietate israeliană.

“Dacă Germania nu doreşte să exprime clar statutul legal al textelor de la Qumran ca fiind bunuri ale moştenirii culturale israeliene, acest lucru va schimba dramatic coordonatele în relaţiile germano-israeliene. Şi ar însemna construirea unui zid către locurile de naştere ale Creştinismului în ţara sfântă”, a declarat el pentru Jerusalem Post.

“Scandalul Qumran nu este acceptabil”, a precizat Becker despre refuzul Germaniei de a proteja Manuscrisele de la Marea Moartă în Frankfurt, adăugând că decizia va afecta relaţiile ţării cu creştinismul din Orientul Mijlociu. El a notat că, prin comparaţie, relaţia specială a Germaniei cu Israelul este mai semnificativă decât sensibilităţile palestinienilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor