Human Rights Watch: anularea rezidenţei palestinienilor este o crimă de război

Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Wikipedia.org)

Organizaţia Human Rights Watch a avertizat Israelul că anularea rezidenţei pentru 15 mii de palestinieni care trăiau în Ierusalimul de Est este o "crimă de război".

“Israelul pretinde că Ierusalimul [ocupat] este o singură entitate, deşi există de facto un set de reguli pentru israelieni şi unul pentru palestinieni" a declarat directorul pentru Orientul Mijlociu al organizaţiei, Sarah Leah Whitson, într-un raport publicat marţi.

Între 5 pe 10 iunie 1967 în Orientul Mijlociu a avut loc Războiul de Şase Zile, dus între Israel şi o alianţă de state arabe - Egipt, Iordania şi Siria.

La sfârşitul ostilităţilor, Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est, Gaza şi Înălţimile Golan. Mai târziu Israelul s-a retras din Gaza, însă a plasat-o sub un asediu strict.

Războiul, conflictele care au urmat, precum şi confiscările de pământ impuse de israelieni au generat un adevărat exod al palestinienilor şi sirienilor.

De atunci, 14,595 de palestinieni au rămas fără rezidenţă, aceasta fiindu-le retrasă abuziv, astfel încât ei nu pot locui în oraşul natal, conform declaraţiei lui Whitson.

“Revocarea rezidenţei forţează efectiv palestinienii să plece din Ierusalimul [ocupat], deşi în principiu ar trebui să fie protejaţi de Cea de-a Patra Convenţie de la Geneva, a adăugat directorul HRW.

Numeroase ţări au cerut Israelului să se retragă din Ierusalim şi teritoriile ocupate, printr-o rezoluţie ONU - nr. 242 - adoptată în noiembrie 1967. Cu toate acestea regimul de la Tel Aviv a ales să ignore rezoluţia timp de 50 de ani.

Raportul HRW survine la numai câteva zile după ce un tribunal palestinian a decis să ridice naţionalitatea unui tinăr arab-israelian din cauza presupusei sale implicări într-un atac împotriva trupelor israeliene din teritoriile ocupate comis cu doi ani în urmă.

Directorul HRW pentru teritoriile palestiniene ocupate, Omar Shakir, a subliniat că retragerea naţionalităţii lui Zayoud "îl face apatrid, o încălcare a acordurilor şi obligaţiilor asumate de Israel conform legislaţiei internaţionale".

Israelul are aproximativ 1,4 milioane de arabi palestinieni, care alcătuiesc 18% din populaţia totală a statului şi care trăiesc în teritoriile ocupate. Aceştia sunt descendenţii celor care au ales să rămână în zonă după formarea statului israelian în 1948.