Malala Yousafzai - fata care îi înfruntă pe talibani

Malala Yousafzai este un nume deja cunoscut în comunitatea internaţională. Anul trecut, în timp ce eleva pakistaneză în vârstă 15 ani era într-un autobuz şi se ducea la şcoală, talibani au intrat, au strigat-o pe nume şi au împuşcat-o în cap.
Malala Yousafzai (PETER MUHLY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.10.2013

Malala Yousafzai este un nume deja cunoscut în comunitatea internaţională. Anul trecut, în timp ce eleva pakistaneză în vârstă 15 ani era într-un autobuz şi se ducea la şcoală, talibanii au intrat în autobuz, au strigat-o pe nume şi au împuşcat-o în cap.

Nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace care va fi decernat la 11 octombrie, Malala a descris într-un jurnal pentru BBC, în limba urdu, sub un pseudonim, viaţa din Valea Swat sub ocupaţia talibanilor, unde din 2009 aceştia au interzis fetelor şi fetiţelor să meargă la şcoală.

Talibanii au împuşcat-o pentru că a organizat o campanie pentru promovarea educaţiei pentru fete şi femei şi "stilul occidental de gândire", criticând în acelaşi timp talibanii. Fata a reuşit ca prin minune să scape cu viaţă şi se află acum în Marea Britanie unde urmează un tratament de recuperare. Potrivit spitalului Queen Elizabeth din Birmingham, echipa medicală care a tratat-o a trebuit să înlocuiască o parte din craniul ei care lipsea, cu o placă de titan.

În prima sa declaraţie după ce a fost împuşcată pe 9 octombrie 2012 de militanţii Tehrik-e-Taliban în valea Swat, ea a subliniat că îşi va continua campania de promovare a educaţiei pentru fete în Pakistan

Malala, care locuieşte acum în Birmingham, a înfiinţat un fond de donaţii în sprijinul educaţiei femeilor din lume. Fondul a fost înfiinţat "în numele lui Malala şi al familiei ei, acesta conlucrând cu susţinătorii cauzei, inclusiv ONU" a indicat site-ul web Vital Voices.

În ciuda acestor lucruri, există un loc în care numele şi activitatea ei sunt privite cu suspiciune, respectiv în Mingora - care este chiar localitatea unde a trăit până la atentatul talibanilor. În rândul localnicilor şi pe reţele de socializare se răspândeşte teoria conform căreia Malala nu a fost de fapt împuşcată şi ar fi „un agent străin”, acesta fiind motivul pentru care a obţinut viza în Marea Britanie.

„Oricine are vreo legătură cu Malala aici va fi împuşcat. Aşa că nimeni nu vrea să fie văzut ca un susţinător al ei”, a declarat un şofer de taxi din Mingora, citat de Daily Telegraph.

Pakistanul se evidenţiază ca o ţară cu unele din cele mai mari probleme în educaţie, conform celui mai recent raport global “Educaţia pentru Toţi” publicat de UNESCO. Aproximativ 5 milioane de copii pakistanezi nu merg la şcoală, dintre care 3 milioane sunt fete. Aproximativ două treimi dintre fetele cu vârste între 7 şi 16 ani ce trăiesc în sărăcie nu au fost niciodată la şcoală.

O femeie curajoasă care îşi susţine cu fermitate principiile

Gordon Brown, emisarul special al ONU pentru Educaţie, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Radio România Liberă despre tânăra militantă pakistaneză Malala Yousafzai.

„Malala este o tânără femeie curajoasă, semeaţă, minunată, care a arătat lumii că hotărârea şi curajul de a-ţi susţine principiile pot însemna sacrificii uriaşe, dar şi că binele poate să se întâmple, atunci când ai curajul să îţi susţii cu fermitate principiile”, a remarcat Gordon Brown.

În opinia fostului premier britanic, mesajul lui Malala a avut efecte majore în Pakistan, iar după tragicul incident mii de copiii au demonstrat în sprijinul ei şi au cerut dreptul la educaţie pentru fete.

„Când am fost în Pakistan, la o lună după ce Malala a fost împuşcată, am găsit mii de fete şi băieţi care îi susţineau campania, am aflat despre decizia autorităţilor pakistaneze de a introduce legi care să oblige familiile să îşi dea fetele la şcoală şi care au creat burse pentru trei milioane de fete care vor să înveţe. Recent, noul guvern a anunţat că va dubla cheltuielile pentru educaţie de la 2% din Produsul Intern Brut la 4%. Şi toate astea se întâmplă datorită influenţei pe care o are Malala, tatăl ei, şi cauza pe care ea o reprezintă pentru poporul pakistanez”, a afirmat Gordon Brown.

Acesta a explicat că influenţa tinerei militante nu se limitează doar Pakistan, ci a avut ecouri pe plan global, pentru că există încă multe locuri în lume unde fetele sunt lipsite de dreptul la educaţie. Indiferent dacă Malala va primi sau nu premiul Nobel pentru Pace, ea este o învingătoare pe plan mondial, pentru că, potrivit lui Brown, a reuşit să facă din cauza educaţiei pentru fete o chestiune globală.

„Oamenii nu discută acum despre importanţa educaţiei pentru fete, ei vorbesc acum despre cele 57 de milioane de copii din lume care nu pot să meargă la şcoală pentru că nu există suficiente şcoli, pentru că nu există profesori sau pentru că părinţii îi obligă să meargă la munca câmpului sau să cerşească, sau pentru că fetele sunt măritate de mici şi astfel rămân analfabete…”, a încheiat Gordon Brown.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor