Activista pakistaneză împuşcată Malala îşi va continua campania ( video)

În această imagine furnizată de către Spitalul Regina Elisabeta pe 4 ianuarie, Malala Yousafzai pleacă din spitalul din Birmingham, Marea Britanie
În această imagine furnizată de către Spitalul Regina Elisabeta pe 4 ianuarie, Malala Yousafzai pleacă din spitalul din Birmingham, Marea Britanie (Queen Elizabeth Hospital Via Getty Images)

Eleva pakistaneză ce a fost împuşcată în cap anul trecut de talibani înarmaţi a declarat că îşi va continua campania de promovare a educaţiei pentru fete în Pakistan – această campanie declanşând atacul militanţilor împotriva ei.

Cazul tinerei de 15 ani, Malala Yousufzai, care a fost nominalizată în 2012 la premiul "Persoana Anului" al Time, a atras atenţia lumii, provocând indignare în Pakistan şi multe ţări occidentale. Sâmbătă, tânăra activistă a suferit o operaţie la Queen Elizabeth Hospital din Birmingham, în Marea Britanie.

"Astăzi puteţi vedea că sunt în viaţă. Pot vorbi şi vă pot vedea pe toţi", a spus ea în limba engleză într-un clip video. Acesta a fost prima sa declaraţie de când a fost împuşcată pe 9 octombrie de militanţii Tehrik-e-Taliban în valea Swat, în timp ce călătorea într-un autobuz şcolar.

"Acest lucru este datorită rugăciunilor oamenilor. Deoarece toţi oamenii - bărbaţi, femei, copii - s-au rugat pentru mine ", a spus Yousufzai. Ea a afirmat că se va strădui să "servească poporul. Vreau ca fiecare fată, fiecare copil, să primească educaţie," adăugând că "pentru acest motiv am organizat Fondul Malala."

Talibanii au împuşcat-o pentru că ea a organizat o campanie pentru promovarea educaţiei pentru fete şi femei şi al "stilul occidental de gândire", criticând în acelaşi timp talibanii. Potrivit spitalului, echipa medicală care a tratat-o a trebuit să înlocuiască o parte din craniul ei care lipsea cu o placă de titan, datorită unei răni directe de glonţ.

Yousufzai a fost transportată cu avionul în Marea Britanie pentru a fi tratată, la doar câteva zile după ce a fost împuşcată, acest lucru vizând atât îngrijirea medicală cât şi protejarea împotriva militanţilor talibani, care au ameninţat că o vor ataca din nou.

Luni, spitalul a lansat un alt clip video cu ea stând în pat şi conversând cu unul dintre medicii ei, în urma operaţiei sale craniene. În timpul intervenţiei chirurgicale, ei i-au pus un implant cohlear pentru a restaura o parte din auz la o ureche afectată.

"Mă simt bine şi mă bucur că ambele operaţii au fost reuşite", a spus ea medicului în clipul video. "Misiunea mea este aceeaşi – să ajut oamenii – şi o voi continua." Ea a adăugat: "Cred că totul este în regulă; de fapt e mai bine."

Fondul Malala la care s-a referit în clipul video anterior a fost creat pentru a promova educaţia pentru fete. Când avea 11 ani, Yousufzai avea un blog pe site-ul BBC în limba Urdu, descriind viaţa ei sub regimul talibanilor din Swat.

Fondul a fost înfiinţat "în numele lui Malala şi al familiei ei, acesta conlucrând cu susţinătorii cauzei, inclusiv Fundaţia Naţiunilor Unite," a indicat site-ul web Vital Voices.

Talibanii nu mai controlează Valea Swat după o ofensivă militară ce i-a alungat în 2009. Ministrul de Interne din Pakistan a declarat luni că biroul său este gata să poarte discuţii cu militanţii talibani interni. Militanţii au condus o insurgenţă ce a ucis mii de persoane în ultimii ani.

Ministrul Rehman Malik a declarat că guvernul va răspunde la o ofertă făcută de talibani în două-trei zile, a raportat ziarul Dawn. "Spuneţi-ne cu ce echipă doriţi să vorbiţi şi vom stabili un program", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe