ONU: Şcolile pakistaneze au nevoie de protecţie împotriva actelor de terorism

Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO).
Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO). (MIGUEL MEDINA / AFP / Getty Images)

Oficialii Naţiunilor Unite intenţionează să elaboreze un "plan de acţiune" pentru protejarea şcolilor din nord-vestul Pakistanului, de atacuri militare şi dezastre naturale.

Ofiţerul responsabil cu programul UNESCO în Pakistan, Arsalan Zaid, transmite Serviciului VOA Urdu că agenţia ONU lucrează pentru formarea profesorilor şi a studenţilor în provincia Khyber-Pakhtunkhwa din Pakistan pentru a face faţă în situaţiile de urgenţă.

Ministerul Educaţiei la nivel local spune că incidente legate de terorism au afectat aproape 800 de şcoli din Khyber-Pakhtunkhwa, aproape un sfert din şcoli fiind complet distruse în atacuri militare. Multe sunt în procesul de a fi reconstruite.

Oficialii declară că majoritatea şcolilor afectate sunt în divizia Malakand din Khyber, de care aparţine Swat Valley. La începutul acestei luni, talibanii pakistanezi au rănit-o prin împuşcare pe Malala Yousafzai la ieşirea din şcoala din Swat. Grupul militant a spus că a vizat-o pe tânăra de 15 de ani pentru că a vorbit împotriva talibanilor.

Yousafzai este recunoscută la nivel internaţional pentru promovarea educaţiei fetelor şi documentarea atrocităţilor talibanilor din Swat.

Oficialul UNESCO, Zaidi, spune că în scopul de a proteja şcolile şi pentru a permite copiilor să-şi continue educaţia, o mai mare atenţie trebuie acordată locului în care sunt construite clădirile şcolare pentru a se asigura că acestea nu sunt predispuse la atacuri militante şi catastrofe naturale, cum ar fi inundaţiile.

El a declarat la VOA că "din păcate, site-urile alocate pentru şcoli sunt extrem de nesigure. În zonă, acestea sunt situate pe malurile râurilor şi în locurile unde sunt posibile alunecări de teren".

Zaidi adaugă că pregătirea personalului şcolii şi elevilor pentru a face faţă unei situaţii de urgenţă este mult mai ieftină decât dacă ar fi nevoie să se reconstruiască o şcoală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe