Fata pakistaneză împuşcată de talibani a fost operată cu succes

Pakistani Islamist activists carry photographs of the gunshot victim Malala Yousafzai during a protest rally against her assassination attempt, in Lahore on Oct. 10. Pakistani doctors removed a bullet from the 14-year-old shot by the Taliban in a horrific attack condemned by national leaders and rights activists.
Pakistani Islamist activists carry photographs of the gunshot victim Malala Yousafzai during a protest rally against her assassination attempt, in Lahore on Oct. 10. Pakistani doctors removed a bullet from the 14-year-old shot by the Taliban in a horrific attack condemned by national leaders and rights activists. (Arif Ali / AFP / GettyImages )

Miercuri, medicii au scos un glonţ din capul unei fete pakistaneze de 14 ani, care a fost împuşcată de militanţii talibani deoarece a vorbit împotriva regimului dur al grupului şi a promovat educaţia pentru fete.

Malala Yousafzai, care a fost nominalizată la un premiu internaţional pentru pace oferit copiilor, pentru că a militat pentru drepturile fetelor, este în stare stabilă şi nu va trebui să părăsească Pakistanul pentru a beneficia tratament medical, a raportat Tribune Express şi Geo TV.

Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atacul de marţi asupra autobuzului şcolii la care studiază Yousafzai, în valea Swat, situată la nord de capitala Islamabad.

Rehman Malik, ministrul pakistanez de interne, a declarat miercuri pentru reporteri: "Nu contează unde se vor ascunde teroriştii, îi vom aduce în faţa justiţiei", referindu-se la talibani, în conformitate cu site-ul de ştiri DAWN.

"Am identificat banda care a efectuat atacul (asupra Malalei Yousafzai) ... şi ştim şi când au ajuns teroriştii în Swat", a adăugat el.

Malik a spus că fata se află "în afară oricărui pericol" şi va fi sub observaţie timp de 48 de ore, potrivit Tribune.

Şeful medicilor care are grijă de ea, Mumtaz Khan, a declarat că "ea încă este inconştientă şi se află în secţia de terapie intensivă", a raportat Tribune.

Yousafzai a început să vorbească împotriva talibanilor, care au câştigat în esenţă controlul asupra Swat, atunci când ea avea 11 ani. Ea a pus bazele unui blog anonim cu mai mulţi ani în urmă, pe site-ul urdu al BBC, şi a fost prezentată în două documentare New York Times.

Împuşcarea ei a atras condamnarea pe scară largă la nivel naţional şi internaţional împotriva grupului Tehreek-e-Taliban Pakistan, care a declarat marţi că "orice femeie, care prin orice mijloace joacă un rol în războiul împotriva mujahedeen-ului, va fi ucisă", potrivit Tribune.

"Ne opunem cu tărie învăţământului mixt şi unui sistem laic de învăţământ", a fost citat purtătorul de cuvânt al grupului, Ehsanullah Ehsan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe