Curajul tinerei pakistaneze împuşcate este sărbătorit pe plan internaţional
Naţiunile Unite au sărbătorit curajul fetiţei de 15 ani Malala Yousafzai, victima unui atac armat şi susţinătoare a educaţiei femeilor în Pakistan, ziua de 10 noiembrie fiind declarată Ziua Malala.
Peste 100.000 de oameni au semnat o petiţie online pentru a nominaliza tânăra pentru un Premiu Nobel pentru Pace. Trimisul Special al ONU pentru Educaţie, Gordon Brown, a vizitat Pakistanul în 10 noiembrie şi i-a înmânat preşedintelui Asif Ali Zardari o petiţie cu peste un milion de semnături ca suport pentru tânăra Malala.
Malala a primit suport de asemenea şi acasă. Societatea pakistaneză a criticat puternic atacul taliban din 9 octombrie, în care a fost împuşcată tânăra activistă.
În ciuda unui climat pro-educaţional şi a unui sentiment anti-taliban în sânul populaţiei, oficialii şi grupurile pentru drepturile omului avertizează că Pakistanul rămâne nesigur pentru Malala.
Talibanii au devenit mai violenţi, spune Irfan Ali, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului şi Justiţie Socială cu sediul în Quetta, Pakistan. Indiferent care ar fi opinia generală faţă de violenţa talibană, “elementele pro-talibane sunt peste tot, în special în armată, poliţie şi serviciul de informaţii”, spune Ali.
“Ea nu trebuie să se întoarcă înapoi, altfel va fi ucisă imediat de către serviciile pakistaneze de informaţii, apoi de către talibani”, a scris Ali într-un interviu online cu The Epoch Times. Malala se află în prezent în Anglia pentru recuperare.
Talibanii au justificat atacul armat spunând că Malala promovează secularismul şi că acţiunile ei erau contrare Legii Islamice - Shariah.
“Ceea ce au făcut talibanii Malalei şi colegilor ei de clasă este cu siguranţă interzis în Islam”, spune Amina Rehman, o liceeană de 15 ani din Islamabad.
Un alt student din Islamabad, Maroosha Asim, declară:“Noi suntem pregătiţi să o susţinem chiar dacă asta ar însemna să ne pierdem vieţile pentru binele ţării noastre”.
Tatăl lui Malala a fost citat de multe organizaţii media ca afirmând că fiica sa îşi va relua studiile când se va întoarce acasă în Swat Valley, Pakistan.
Talibanii au jurat că vor continua campania lor împotriva Malalei sau a oricărei persoane care îi urmează paşii. Ministrul pakistanez al educaţiei Sardar Hussain Babak a anunţat măsuri de precauţie suplimentare pentru a evita atacurile talibanilor.
“Am lansat o strategie pentru a înarma supraveghetorii din şcoli şi pentru a creşte coordonarea între administraţia şcolilor şi poliţie”, a spus el pentru Inter Press Service (IPS), o entitate media globală concentrată pe comunităţile marginalizate.
Zawar Hussain, un oficial guvernamental şi tată a 3 fete ce studiază în provincia Khyber Pakhtunkhwa, a spus pentru IPS: “Soţia mea şi cu mine suntem foarte îngrijoraţi în privinţa securităţii copiilor noştri, deoarece militanţii talibani caută acum ţinte uşoare precum eleve”.
Televiziunea pakistaneză este inundată de dezbateri intense asupra problemei şi discuţii despre cine este vinovat pentru criza în care se află Pakistanul.
Un adolescent din Islamabad care a cerut să rămână anonim afirmă:“Cred că problema legată de Malala este o conspiraţie pentru a face Pakistanul să arate rău”. Deşi în minoritate, unii oameni spun că Malala ar putea fi agent american.
Malala a câştigat un pas înainte pentru educaţia din ţara sa. În urmă cu câteva zile, guvernul pakistanez a anunţat că familiile a 3 milioane de copii săraci vor primi 2 dolari în fiecare lună dacă copiii lor vor merge la şcoala primară, raportează Pak Tribune.
Pakistanul se evidenţiază ca o ţară cu unele din cele mai mari probleme în educaţie, conform celui mai recent raport global “Educaţia pentru Toţi” publicat de UNESCO. Aproximativ 5 milioane de copii pakistanezi nu merg la şcoală, dintre care 3 milioane sunt fete. Aproximativ două treimi dintre fetele cu vârste între 7 şi 16 ani ce trăiesc în sărăcie nu au fost niciodată la şcoală.
În timp ce recunoaşte tragedia fetiţei, directorul raportului Pauline Rose a declarat că incidentul a atras atenţia lumii asupra suferinţei femeilor ce locuiesc în ţări precum Pakistanul.
“Ceea ce a făcut Malala a evidenţiat nevoia ca guvernele lumii să se asigure că fiecare copil are dreptul la educaţie”, a declarat Rose într-un interviu telefonic. “Sper ca ceea ce s-a întâmplat cu Malala va schimba situaţia în bine pentru toate fetele pakistaneze şi pentru Malala însăşi.”