Avertismentul talibanilor: Malala merita să moară

Susţinătorii tinerei Malala Yousafzai.
Susţinătorii tinerei Malala Yousafzai. (Arif Ali / AFP / Getty Images)

Într-un mesaj publicat marţi, talibanii pakistanezi au avertizat că tânăra militantă Malala Yousafzai merita 'să moară' pentru a fi 'spionat pentru Occident', pentru a-i fi 'defăimat pe mujahedini' şi pentru că 'îl idealizează pe duşmanul islamului', Barack Obama, notează miercuri ziarul El Pais.

În comunicat, talibanii arată că Yousufzai este un spion al Occidentului şi că în schimbul acestei activităţi, duşmanii i-au dat premii şi recompense, iar islamul ordonă moartea celor care spionează pentru inamic. 'A făcut propagandă împotriva mujahedinilor (războinicii jihadului, războiul sfânt) pentru a-i defăima pe talibani. Coranul spune că cei care fac propagandă împotriva islamului şi forţelor islamice trebuie să moară', notează textul.

'Nu am atacat-o pentru că a ridicat glasul în favoarea educaţiei. Am atacat-o pentru că se opune mujahedinilor şi războiului sfânt', asigură talibanii. 'Am atacat-o pentru că a vorbit împotriva talibanilor în timp ce se aşeza cu străinii neruşinaţi şi îl idealiza pe cel mai mare duşman al islamului, Barack Obama', adaugă comunicatul. 'Sharia (legea islamică) spune că trebuie ucişi inclusiv copiii care fac propagandă împotriva islamului', conchide textul.

Malala Yousufzai se află de marţi internată în spitalul Birmingham (Marea Britanie) pentru a fi tratată de rănile grave provocate de gloanţe. De la spitalul, mai mulţi medici şi poliţişti au informat că cel puţin două persoane s-au dat drept membri ai familiei pentru a o vizita pe Malala. 'Nu au ajuns prea departe, au fost interogaţi de poliţie care le-au luat datele şi nu i-a lăsat să intre' , a informat poliţia din West Midlands într-un comunicat. Populaţia musulmană din oraşul Birmingham este destul de numeroasă iar poliţia este în alertă după ce talibanii şi-au manifestat intenţia de a o agresa din nou pe fată. Malala, în vârstă de 14 ani este cunoscută pentru lupta sa în favoarea drepturilor femeilor la educaţie. Ea a fost atacată săptămâna trecută de talibani în valea Swat (nord-vestul Pakistanului).

Medicul David Rosser, directorul spitalului, a explicat că fata a trecut cu bine de prima noapte dar speranţele în privinţa unei recuperări sunt încă mici. 'Mai sunt mulţi paşi de făcut şi încă nu este în afară de pericol, dar suntem optimişti şi credem că lucrurile merg în direcţia bună'. Malala a fost transferată luni din Pakistan cu un avion-ambulanţă, la o săptămână după ce un bărbat a strigat-o pe nume şi a tras în ea mai multe gloanţe, unul în cap şi altul în gât. Adolescenta s-a remarcat prin glasul său puternic în apărarea drepturilor fetelor la educaţie şi devenise cunoscută pentru ziarul pe care îl publica în ediţia urdu a BBC. Talibanii, potrivit cărora Coranul interzice femeilor accesul la educaţie, au încercat să o reducă la tăcere.

Inaugurat în 2010, spitalul public din Birmingham dispune de cea mai mare unitate de terapie intensivă din lume, cu o capacitate de o sută de paturi şi este principalul centru britanic specializat în transplanturi de ficat, inimă şi plămâni. Tot aici se află Royal Centre for Defence Medicine (RCDM), care deserveşte personalul militar rănit în conflictele în care este implicată armata britanică.