O activistă de 14 ani a fost împuşcată de talibani

Membri ai talibanilor din Pakistan au împuşcat şi rănit grav o militantă pentru pace în vârstă de 14 ani, după ce aceasta a vorbit împotriva grupului.

Agresorii au deschis focul asupra unui autobuz şcolar cu care călătorea fata, Malala Yousufzai, în valea Swat, la nord de capitala Islamabad, a raportat Reuters. Ea a fost împuşcată în cap şi gât.

"Ea era pro-Vest, vorbea împotriva talibanilor şi îl numea pe preşedintele Obama drept liderul ideal", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al talibanilor, Ehsanullah Ehsan, pentru agenţia de ştiri, confirmând că grupul a fost în spatele atacului.

"Era tânără, dar promova cultura occidentală în zonele Pashtune", a adăugat el.

Yousufzai a depus eforturi pentru a promova şcolarizarea fetelor, idee pe care talibanii o resping, şi a fost nominalizată la Premiul Internaţional pentru Pace al Copilului, anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Ahsanullah Ahsan, a numit munca ei o "obscenitate", a raportat Associated Press. "Şi trebuie să terminăm acest capitol", a adăugat el.

Amnesty International a denunţat atacul şi l-a numit "un act şocant de violenţă".

"Acest atac scoate în evidenţă climatul extrem de periculos cu care se confrunta activiştii pentru drepturile omului din nord-vestul Pakistanului, unde în special activistele trăiesc sub ameninţări constante din partea talibanilor şi altor grupări militante", a afirmat cercetătorul Amnesty în Pakistan, Mustafa Qadri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe