Malala, premiată de Barak Obama

Pakistani Islamist activists carry photographs of the gunshot victim Malala Yousafzai during a protest rally against her assassination attempt, in Lahore on Oct. 10. Pakistani doctors removed a bullet from the 14-year-old shot by the Taliban in a horrific attack condemned by national leaders and rights activists.
Pakistani Islamist activists carry photographs of the gunshot victim Malala Yousafzai during a protest rally against her assassination attempt, in Lahore on Oct. 10. Pakistani doctors removed a bullet from the 14-year-old shot by the Taliban in a horrific attack condemned by national leaders and rights activists. (Arif Ali / AFP / GettyImages )

Malala Yousafzai, tânăra eroină pakistaneză împuşcată pentru că a militat pentru dreptul la la educaţie a femeilor din ţară ei, a fost primită vineri la Casa Albă, de către preşedintele american Barack Obama şi soţia sa Michelle, în Biroul Oval de la Casa Albă, relatează AFP.

La întâlnire a luat parte şi, fiica cea mai mare a cuplului Obama, Malia, în vârstă de 15 ani, exact vârsta la care acum un an, Malala Yousafzai, a fost împuşcată în cap de talibani.

"Statele Unite se alătură oamenilor din Pakistan pentru a celebra curajul Malalei şi hotărârea ei de a promova dreptul tuturor fetelor de a merge la şcoală şi de a realiza propriile dorinţe", a anunţat Casa Albă într-un comunicat, adăugând "salutăm eforturile Malalei pentru realizarea acestor dorinţe".

Tânăra Malala Yousafzai a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace, însă e a a considerat că merită încă acest premiu, că nu a făcut încă suficient de mult pentru a îl merita. "Există alţii mai merituoşi", a declarat ea.

Eforturile Malalei de a aduce în atenţia lumii drama fetelor din pakistan cărora educaţia le este interzisă, au fost însă răsplătite cu prestigiosul Premiu Saharov al Parlamentului European, a miercuri anunţat preşedintele PE, Martin Schulz. Preşedinţii grupurilor politice din PE au decis în unanimitate să îi ofere acest premiu tinerei fete care a fost împuşcată în cauza faptului că a militat în favoarea educaţiei fetelor.

Acum un an, pe 9 octombrie 2012, talibanii au împuşcat-o pe Malala pentru că a organizat o campanie pentru promovarea educaţiei pentru fete şi femei şi "stilul occidental de gândire", criticându-i în acelaşi timp pe talibani. Fata a reuşit ca prin minune să scape cu viaţă şi se află acum în Marea Britanie unde urmează un tratament de recuperare. Potrivit spitalului Queen Elizabeth din Birmingham, echipa medicală care a tratat-o a trebuit să înlocuiască o parte din craniul care-i lipsea, cu o placă de titan.

Malala a descris într-un jurnal pentru BBC, în limba urdu, sub un pseudonim, viaţa din Valea Swat sub ocupaţia talibanilor, unde din 2009 aceştia au interzis fetelor şi fetiţelor să meargă la şcoală.

Malala a devenit un exemplu de demnitate şi curaj, iar după tragicul incident mii de copiii au demonstrat în sprijinul ei şi au cerut dreptul la educaţie pentru fete.

Influenţa tinerei militante nu se limitează doar Pakistan, ci a avut ecouri pe plan global, căci în lume există încă multe locuri unde fetele sunt lipsite de dreptul la educaţie. Chiar dacă Malala nu a primit premiul Nobel pentru Pace, ea este o învingătoare pe plan mondial, pentru că a reuşit să facă din cauza educaţiei pentru fete o chestiune de interes pentru un întreg mapamond..

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe