10 octombrie - Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea

(photos.com)

Ziua de 10 octombrie a fost desemnată ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea încă din anul 2002, la apelul Coaliţiei mondiale împotriva pedepsei cu moartea. În prezent, oamenii sunt supuşi pedepsei cu moartea în 43 de state. Ţările “campioane” în pronunţarea pedepselor cu moartea sunt China, Iran şi Irak, urmate la distanţă cu un număr mai mic de execuţii, de: Egipt, Malaiezia, Sudan, Tailanda, Coreea de Nord, Vietnam, Japonia şi Statele Unite. În SUA, pedeapsa cu moartea se aplica în 35 de state, din cele 50.

Cel mai folosit mod de execuţie este prin administrarea de injectii letale (SUA, China, Tailanda), urmat de executia prin spanzurare (Iran, Irak, Syria, Egipt, Sudan, Botswana, Japonia, Singapore), executia prin impuscare (China, Vietnam, Yemen, Coreea de Nord, SUA), executia prin decapitare (Arabia Saudita), executia prin electrocutare (SUA), executia prin lapidare - uciderea cu pietre (Iran).

Mai mult, în China, autorităţile au folosit organele recoltate de la prizonierii executaţi, pentru transplanturi, fără acordul acestora.

În anul 2006, a ieşit la iveală faptul că în China se recoltează pe scară largă organe de la prizonierii de conştiinţă, în principal de la practicanţi Falun Gong, o disciplină spirituală tradiţională care este persecutată în China.

Încă din 2008 a apărut un articol în revista medicală Lancet, în care era recunoscut faptul că majoritatea transplanturilor de organe din China proveneau de la prizonierii executaţi.

În context, Dr. Yang a afirmat într-un interviu pentru Global Times:"China a fost criticată pentru încălcarea drepturilor omului folosind organele criminalilor”. "Doctorii chinezi nu au nici măcar şansa de a-şi publica lucrările asupra transplanturilor de organe în revistele internaţionale.", a mai susţinut el.

Toate statele membre ale UE au ca ţel comun abolirea pedepsei cu moartea în Europa ca şi pe celelalte continente .

Organizaţiile societăţii civile sunt susţinute în lupta împotriva pedepsei cu moartea de către UE, care a adoptat norme prin care se interzice comerţul cu bunuri utilizate pentru aplicarea pedepsei capitale sau a torturii şi a tratamentelor degradante, precum şi furnizarea de asistenţă tehnică legată de astfel de bunuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne