Marea Britanie impune şi ea sancţiuni tip Magniţki asupra unor oficiali pentru genocidul din Xinjiang

Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang, China, 2016. (Getty Images)
A.P.
23.03.2021

Marea Britanie a anunţat, luni, sancţiuni împotriva oficialilor chinezi pentru abuzurile drepturilor omului comise de regim împotriva etnicilor uiguri. Acţiunea este coordonată cu aliaţii săi occidentali.

Este pentru prima dată când Marea Britanie vizează oficialii chinezi cu sancţiuni în stil Magniţki, după adoptarea legii, în iulie 2000.

Într-o declaraţie, Biroul pentru Externe, Comunitate şi Dezvoltare (FCDO) a declarat: „Marea Britanie va impune, pentru prima dată, îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie împotriva a patru oficiali guvernamentali chinezi, precum şi a unui organism de securitate din Xinjiang, în cadrul programului de sancţiuni aplicate pentru încălcări sistemice ale drepturilor omului împotriva uigurilor şi a altor minorităţi”.

Într-un discurs ţinut în Camera Comunelor, secretarul de externe Dominic Raab a menţionat: „Pot să spun astăzi Camerei că desemnez patru persoane de rang înalt responsabile pentru încălcările care au avut loc - şi care persistă - împotriva uigurilor din Xinjiang”.

"Dovezile abuzurilor pe scară largă ale drepturilor omului în Xinjiang nu pot fi ignorate - inclusiv detenţie în masă şi supraveghere, rapoarte privitoare la tortură şi sterilizare forţată", a spus Raab în declaraţia FCDO.

„Lucrând cu partenerii noştri internaţionali, impunem sancţiuni specifice pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”.

Luni, Statele Unite au anunţat sancţiuni pentru încă doi oficiali chinezi în legătură cu genocidul din Xinjiang, iar Uniunea Europeană a impus sancţiuni pentru patru oficiali chinezi.

Regatul Unit a impus sancţiuni aceloraşi oficiali vizaţi de UE.

Zhu Hailun, fost secretar al Comisiei pentru Afaceri Politice şi Legislative (o structură a regimului chinez care are în subordine printre altele, Justiţia, sistemul de penitenciare, trupele speciale de poliţie) din Xinjiang, a fost descris de UE drept „arhitectul” „programului de supraveghere, detenţie şi îndoctrinare pe scară largă care vizează uiguri şi membri ai altor minorităţi etnice”.

Lista îl include, de asemenea, pe Wang Junzheng, şeful Corpului de producţie şi construcţie din Xinjiang al PCC (XPCC), o organizaţie economică şi paramilitară aparţinând regimului chinez.

Pe lângă punerea în aplicare a programului de detenţie în masă în Regiunea Autonomă Xinjiang, UE a declarat că Wang este, de asemenea, „responsabil pentru utilizarea sistematică, de către cadrele de partid din Xinjiang, a uigurilor şi a persoanelor de alte minorităţi etnice la muncă forţată, în special în câmpurile de bumbac”.

Celelalte două persoane sancţionate sunt Wang Mingshan, secretar al Comisiei pentru Afaceri Politice şi Legislative, care obişnuia să ocupe funcţia de şef de poliţie din Xinjiang, şi Chen Mingguo, actualul şef de poliţie.

În afară de faptul că sunt direct responsabili pentru detenţiile în masă, persoanele sancţionate au fost implicate în proiectul „platformei integrate de operaţiuni comune” a Poliţiei din Xinjiang, un program Big Data folosit pentru a urmări milioane de uiguri din regiune şi a-i semnala pe cei consideraţi „potenţial ameninţători” pentru a fi trimişi în detenţie, tabere, a menţionat UE.

Pe lângă aceşti indivizi, Marea Britanie a sancţionat şi Biroul de securitate publică al XPCC, care este departamentul de poliţie al organizaţiei.

Beijingul a răspuns UE spunând că a decis să impună sancţiuni asupra a 10 persoane din cadrul blocului, inclusiv parlamentarilor europeni, care fac parte din principalul organism de decizie al politicii externe al UE, cunoscut sub numele de Comitetul politic şi de securitate şi două grupuri de experţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor