Reuters: UE va sancţiona oficiali chinezi pentru atrocităţile comise împotriva uigurilor

Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang,  China, 2016.
Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang, China, 2016. (Getty Images)

Uniunea Europeană a fost de acord să includă pe lista neagră oficiali chinezi ca urmare a presupuselor abuzuri în materie de drepturi ale omului comise de regimul comunist în regiunea autonomă uigură Xinjiang, au declarat miercuri doi diplomaţi pentru Reuters.

Interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor vor fi impuse pentru patru persoane chineze şi o entitate, a notat Reuters, adăugând că numele persoanelor nu vor fi dezvăluite până când miniştrii de externe ai UE nu vor aproba măsurile, pe 22 martie.

Citiți și Parlamentul canadian denunţă "genocidul" împotriva uigurilor desfăşurat de Partidul Comunist Chinez

Potrivit diplomaţilor, lista blocului, având 11 nume va include oficiali ruşi, libieni, din Sudanul de sud şi nord-coreeni.

„Au fost adoptate măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului şi abuzurilor ”, a afirmat un diplomat al UE într-o declaraţie.

Citiți și Parlamentul Olandei a catalogat drept "genocid" tratamentul regimului comunist chinez asupra uigurilor

Oficialii chinezi au fost acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului împotriva uigurilor, au declarat pentru Reuters diplomaţi ai UE, adăugând că măsurile se datorează îngrijorărilor populaţiei uigure din Europa, Canada şi Statele Unite.

Citiți și Comisie ONU: Aproximativ un milion de uiguri chinezi locuiesc într-un lagăr de detenţie uriaş

Sancţiunile au fost primele din iunie 1989, după ce UE a impus un embargo asupra vânzării de arme către Beijing în urma represiunii din Piaţa Tiananmen.

Numeroşi parlamentari canadieni şi britanici au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing şi mutarea evenimentului sportiv major într-o altă ţară.

Trimisul chinez la UE Zhang Ming a calificat sancţiunile drept „confruntaţionale”, într-o postare pe Twitter, miercuri.

"Sancţiunile sunt confruntaţionale. Vrem dialog, nu confruntare. Solicităm UE să se gândească de două ori. Dacă unii insistă asupra confruntării, nu vom da înapoi, deoarece nu avem alte opţiuni decât să ne îndeplinim responsabilităţile faţă de popor", a scris el pe Twitter.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Un oficial ONU susţinea că regimul comunist trimite cel puţin 1 milion de uiguri în lagăre de muncă, pe care le denumeşte "centre de recalificare profesională". China este cunoscută pentru relele tratamente aplicate dizidenţilor, opozanţilor şi minorităţilor etnice sau de credinţă, precum tibetani, practicanţi Falun Gong, creştini aparţinând bisericilor interzise etc.

Între Regatul Unit şi China au intervenit tensiuni majore după ce secretarul britanic de Externe, Dominic Raab, a cerut o anchetă asupra presupuselor lagăre de detenţie din China, în cea mai vestică provincie, la cea de-a 46-a sesiune regulată a Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHRC).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe