Maghiarii cer oficial autonomia. „Proiectul de lege este gata. Trebuie modificată Constituţia”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, la Senat, că proiectul de lege privind autonomia este finalizat, urmând ca în continuare să aibă loc o amplă şi profundă dezbatere publică. Hunor a subliniat că este nevoie de o nouă Constituţie pentru că noul proiect să poată fi adoptat, relatează B1.ro
Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.08.2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, la Senat, că proiectul de lege privind autonomia este finalizat, urmând ca în continuare să aibă loc o amplă şi profundă dezbatere publică. Hunor a subliniat că este nevoie de o nouă Constituţie pentru că noul proiect să poată fi adoptat.

"Proiectul autonomiei teritoriale este gata. Avem discuţii în interior în continuare şi în momentul în care finalizăm discuţiile vom şi prezenta, dar e gata. E scris, urmează o dezbatere publică largă şi profundă. Eu am spus că nici acest proiect, nici alte proiecte similare, fără o amendare a Constituţiei, dar eu vorbesc despre o nouă Constituţie, nu au nicio şansă să fie adoptate, mai ales după decizia Curţii privind proiectul de revizuire a Constituţiei", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Liderul UDMR este de părere că România are nevoie de o nouă Constituţie, fără de care proiectul de autonomie nu poate fi avansat ţinând cont de prevederile actuale.

"Aşa cum a citit Curtea Constituţională, trebuie să fim foarte sinceri că este exclus să încadrăm în actualele instituţii constituţionale, în actuala Constituţie. România ar avea nevoie de o nouă Constituţie, pe termen mediu, nu azi, nu 2015, nici măcar în 2016, dar la alegerile din 2016 ar trebui să mergem cu toţii cu acest mesaj fiindcă, din punctul meu de vedere, decizia CCR la proiectul de revizuire îmi spune că nu are rost să cârpim amendarea Constituţiei. Trebuie să ne gândim la un nou proiect", a mai precizat Hunor, adăugând că aceasta "nu este o chestiune de coaliţie, este o chestiune a UDMR şi nu e vorba de a introduce în Guvern, în şedinţa de Guvern sau în coaliţie acest lucru".

Unul dintre cei mai vocali politicieni care s-au declarat împotriva „atacului declanşat de UDMR la adresa statului român din interiorul Guvernului României prin proiectul de lege al autonomiei teritoriale etnice” a fost deputatul Bogdan Diaconu.

Pentru că „UDMR nu renunţă la autonomie, iar PSD nu renunţă la UDMR”, deputatul PSD şi-a dat joi demisia din partid, subliniind că voturile UDMR sunt, la această oră, pentru PSD, ignore presus de stabilitatea, integritatea şi viitorul României. Acesta a acuzat UDMR că încearcă să creeze o enclavă separatistă în mijlocul României.

„Am făcut toate eforturile pentru a convinge PSD mai întâi să nu accepte UDMR la guvernare, iar apoi măcar să aibă curajul de a scăpa de acest cancer al politicii româneşti manevrat de la Budapesta, care este la rândul ei dirijată de Moscova pentru a fărâmiţa statul român. Dar, în continuare, UDMR, acceptat ca participant la conducerea României, pregăteşte un proiect de lege al autonomiei teritoriale care va crea în România o enclavă etnică pe modelul separatist rus din Ucraina”, a explicat Diaconu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor