Ponta susţine controversata ordonanţă a "migraţiei politice" propusă de Dragnea

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta şi-a manifestat luni susţinerea privind ordonanţa propusă de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li s-ar permite aleşilor locali migrarea la alte partide politice fără a-şi pierde mandatul. Preşedintele PSD susţine că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie, potrivit Evz.ro.

Dragnea vrea ca, într-un termen de 15 zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul, după cum prevede legislaţia aflată în vigoare. Vicepremierul a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că ordonanţa respectivă ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni, argumentând că foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi nu pot schimba tabăra pentru că îşi pierd mandatul.

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a catalogat-o drept "o eroare mare de tot, la fel ca legea amnistiei şi a graţierii", în timp ce prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a susţinut că aceasta "legalizează furtul politic al primarilor, fiind o nouă ticăloşie politică". Nici europarlamentarul Monica Macovei nu a privit cu ochi buni iniţiativa lui Dragnea, considerând-o "un alt atac al PSD la funcţionarea statului de drept după modelul marţea neagră".

"Nu am primit încă acest text de lege. Când îl primesc, o să-l discutăm şi anunţăm. Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autorităţile locale", a declarat Victor Ponta, argumentând că în prezent în Bucureşti, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.

"Mi-a spus primarul general că nu reuşeşte să mai lucreze cu Consiliul General. Toată lumea se dă afară, se dă în judecată. La fel se întâmplă şi în alte judeţe şi consilii. (...) Care e problema pentru noi? Avem programe în derularea autorităţilor locale care nu se pot implementa pentru că în CL şi CJ, prin această mişcare a domnului Blaga şi a domnului Iohannis, s-a bulversat tot şi nu se mai pot asigura majorităţi", a adăugat Ponta, citat de Mediafax.

Premierul susţine că toţi aleşii locali din USL au candidat în 2012 cu Crin Antonescu şi Victor Ponta lângă ei, însă acum s-au trezit cu Klaus Iohannis şi Vasile Blaga.

"Este vina domnului Blaga şi a domnului Iohannis care au şterpelit, aşa, voturile obţinute de USL şi au blocat practic activitatea consiliilor judeţene şi locale. Cred că ar trebui renunţat la ipocrizia asta, că oamenii care au fost aleşi pentru că erau cu Antonescu şi cu Ponta acum trebuie să lucreze cu Blaga şi Iohannis", a explicat Ponta.

Prezidenţiabilul PSD a făcut aluzie şi la situaţia lui Iohannis, care a trecut de la FDGR, o formaţiune a unei minorităţi naţionale, la PNL, însă a câştigat Primăria Sibiului sub sigla FDGR.

"Şi mai e un lucru – acum o să spuneţi că nu puteam rata acest subiect, dar chiar nu voiam să-l ratez: dacă poate un primar care a candidat la un partid să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatul - mă refer la domnul Iohannis - ceilalţi de ce nu pot? Totdeauna unul e mai presus decât toţi ceilalţi? Atunci nici domnul Iohannis nu poate să fie la PNL, rămâne la Forumul Democratic German", a mai declarat Victor Ponta.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, susţine că "este perfect legal" să fii membru într-o organizaţie aparţinând minorităţilor naţionale şi într-un partid, cum a fost cazul lui Klaus Iohannis.