MAE moldovean: Oficialii ruşi voiau să ducă la Moscova cutii cu "liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei"

Ministerul de Externe din Republica Moldova a anunţat, sâmbătă, că autorităţile moldovene au confiscat mai multe cutii care conţineau "liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei" pe care oficialii ruşi, aflaţi în vizită la Tiraspol, intenţionau să le transporte la Moscova.
Andrei Pricopie
11.05.2014

alte articole

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Andrei Pricopie
11.05.2014

Ministerul de Externe din Republica Moldova a anunţat, sâmbătă, că autorităţile moldovene au confiscat mai multe cutii care conţineau "liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei" pe care oficialii ruşi, aflaţi în vizită la Tiraspol, intenţionau să le transporte la Moscova.

"Vizita privată în Republica Moldova a vice-premierului rus D. Rogozin, care a fost însoţit de un grup de deputaţi ai Dumei de Stat a Adunării Federale şi de un membru al Guvernului, nu a trecut fără declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova. În pofida mesajelor transmise părţii ruse pe cale diplomatică în ajunul acestei vizite de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a câta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre", reiese din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova.

Autorităţile moldave au reamintit că poziţia oficială a Rusiei, "confirmată în repetate rânduri, se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

În acelaşi timp, în legătură cu intenţia oficialilor ruşi de a transporta cu avionul de rută specială (charter) cutiile conţinând "liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei", Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene precizează că materialele respective au fost reţinute de organele competente ale Republicii Moldova, pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare.

La rândul său, Ministerul de Externe al R.Moldova a transmis că "acţiunile şi declaraţiile lui Dmitri Rogozin din ultima perioadă sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean".

Vice-premierul rus, Dmitri Rogozin, care a revenit sâmbătă la Moscova, a scris pe contul său de Twitter că "serviciile speciale ale Republicii Moldova au confiscat cutii cu semnăturile transnistrenilor privind reunirea cu Rusia", postând totodată o fotografie în care apare şi liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuc.

Listele cu semnături se aflau în avionul cu care Rogozin ar fi trebuit să se întoarcă la Moscova, fiind confiscate de autorităţile Republicii Moldova după ce avionul respectiv s-a întors din drum.

Avertismentul NATO

Adjunctul secretarului general al NATO Alexander Vershbow a avertizat sâmbătă despre încercările de susţinere a rebelilor pro-ruşi în Republica Moldova într-o emisiune la postul Radio Free Europe. Acesta a subliniat că R. Moldova se confruntă cu o "presiune tot mai mare", în contextul crizei din Ucraina.

Alexander Vershbow a cerut Kremlinului să "respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova" şi a transmis că NATO va primi "foarte negativ" orice încercare de aducere a regiunii separatiste moldovene Transnistria "mai aproape de Rusia".

Oficialul urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Chişinău pentru a discuta despre viitoarele eforturi în vederea consolidării capacităţii militare a ţării. Deşi R. Moldova nu este membră NATO, aceasta s-a alăturat Programului Parteneriat pentru Pace în 1994.

Pe fondul unei crize tot mai tensionate în estul Ucrainei, unde se duce o luptă între trupele ucrainene şi forţele separatise pro-ruse, există temeri cu privire la faptul că Transnistria ar putea deveni următoarea ţintă a Kremlinului. De altfel, NATO a avertizat în luna martie că cei aproximativ 40.000 de militari ruşi comasaţi la frontiera de est a Ucrainei sunt bine poziţionaţi pentru a invada Transnistria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor