Vicepremierul Rusiei ameninţă dur Republica Moldova

"Avertizăm în mod direct că (semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale”, a declarat, vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat într-o vizită la Tiraspol.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva) (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
P. P.
10.05.2014

"Avertizăm în mod direct că (semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale”, a declarat, vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat într-o vizită la Tiraspol.

"Este paradoxal că elita politică de la Chişinău vrea să se apropie de Bruxelles şi crede că acolo se va simţi mai bine, deşi peste 700.000 de cetăţeni moldoveni lucrează pe teritoriul Rusiei", a continuat oficialul rus.

Rogozin s-a deplasat la Tiraspol pentru a participa la aşa numita ”Paradă a Victoriei”, unde a asistat la un marş militar format din aproximativ 2.000 de soldaţi.

”Suntem categoric împotriva faptului că Transnistria nu este invitată să participe la negocierile" dintre Chişinău şi Bruxelles, a afirmat Rogozin, adăugând că ”Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere”.

Rusia menţine pe teritoriul Transnistriei o armată de aproximativ 2.000 de soldaţi, dintre care cei mai mulţi fac parte din forţele speciale ruse.

"Rusia cunoaşte dorinţele transnistrenilor şi ţine cont de toate referendumurile care au avut loc în regiune, dintre care două au fost legate de integrarea în Rusia", a adăugat Rogozin, precizând anterior că soarta Transnistriei va depinde de evenimentele din vecinătate.

Oficialii de la Kiev au anunţat în repetate rânduri faptul că Rusia se foloseşte de forţele speciale staţionate în Transnistria pentru a influenţa evenimentele din Odesa, regiune învecinată cu Republica Moldova, Transnistria, România şi Crimeea.

Rogozin a amplificat retorica radical naţionalistă adoptată de Kremlin pe timpul şederii la Tiraspol, denigrând în acelaşi timp parcursul european urmat de Chişinău.

"Rusia va fi bucuroasă să coopereze cu Republica Moldova. Îi iubim pe moldovenii noştri ortodocşi, însă avem probleme cu elita politică care a decis să se îndrepte spre Bruxelles. După părerea mea, ei (politicienii moldoveni) pot pleca singuri spre Europa şi nimeni nu va avea de suferit", a adăugat vicepremierul rus.

Vicepremierul pentru reintegrare din Republica Moldova, Eugen Carpov, a denunţat, în timpul vizitei la Casa Albă, anexarea Crimeei de către Rusia drept o provocare la adresa legilor internaţionale şi a securităţii europene şi a declarat că Moldova este îngrijorată de evenimentele din estul Ucrainei şi în legătură cu modul în care acestea sunt prezentate lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor