Putin ameninţător: Forţele Armate ruse s-au pregătit de un conflict nuclear

Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au efectuat, joi, o serie de exerciţii nucleare masive, simulând respingerea unor atacuri nucleare din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord Atlantice cât şi lansarea mai multor rachete cu rază lungă şi ghidate.
Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
P. P.
09.05.2014

Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au efectuat, joi, o serie de exerciţii nucleare masive, simulând respingerea unor atacuri nucleare din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord Atlantice cât şi lansarea mai multor rachete cu rază lungă şi ghidate.

Exerciţiile nucleare pe scară largă se desfăşoară pe fondul tensiunilor amplificate dintre Rusia şi Occident provocate de anexarea militară a peninsulei ucrainene Crimeea şi de invazia din estul Ucrainei.

Exerciţiile au fost observate de către preşedintele rus Vladimir Putin, acestea venind cu o zi înainte de 9 mai, când Rusia celebrează victoria din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Noi verificăm pregătirea Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, noi ţinem un exerciţiu”, a declarat Putin, adăugând că exerciţiile erau programate iniţial pentru luna noiembrie.

La manevre au participat toate serviciile şi departamentele Forţelor Armate ruse, inclusiv forţele nucleare.

Fostul oficial al Pentagonului, Mark Schneider, susţine că exerciţiile sunt neobişnuite şi par să fie ţintite către Occident.

„Acest tip de exerciţii sunt de obicei ţinute toamna, nu primăvara. Faptul că le-au ţinut acum îmi sugerează că intenţia lor a fost să intimideze nuclear NATO în mijlocul conflictului cu Ucraina”, a declarat Schneider.

Manevrele militare complete contravin tonului împăciuitor abordat de Putin în ultimele trei zile cu privire la conflictul din Ucraina.

Moscova a efectuat un test nuclear controversat şi pe data de 14 aprilie, lansând o rachetă balistică intercontinentală, modelul SS-27, cu mai multe focoase nucleare false, încălcând probabil tratatul militar New START 2010.

Jocurile militare au urmat după refuzul Washingtonului faţă de cererea Kremlinului privind rezolvarea divergenţelor dintre Statele Unite şi Rusia asupra apărării anti-rachetă.

Moscova voia o înţelegere care să restricţioneze legal apărarea din Europa. Washingtonul a refuzat planul propus şi a încheiat negocierile pe fondul anexării Crimeei.

În timpul exerciţiilor de joi a fost lansată o rachetă balistică intercontinentală SS-25. Alte două rachete balistice cu multiple focoase nucleare simulate au fost lansate din submarine.

Presa de stat rusă a descris exerciţiile militare drept „un atac nuclear masiv şi o combatere a unui atac nuclear cu ajutorul sistemului de apărare anti-rachetă al Moscovei”.

Ca parte a exerciţiilor, bombardierul nuclear Tu-95 a lansat din aer şase rachete ghidate. Sistemul de apărare rus a testat sistemul de apărare anti-rachetă împotriva ţintelor active. Sistemul anti-rachetă a folosit rachete cu rază scurtă, tip Iskander.

Exerciţiile au implicat o aşa numită „lansare-la-avertizare”, adică lansarea de rachete ca răspuns la avertizările radar privind un atac cu rachete strategice, în desfăşurare.

Aceasta a fost prima lansare a unei rachete dintr-un submarin în regiunea Pacific din ultimul deceniu, subliniind reorientarea Rusiei în regiunea Pacificului, a notat Ria Novosti.

Masivele manevre au coincis cu summit-ul Commonwealth of Independent States (CSI), ce a reunit lideri ai fostelor republici sovietice pe care Putin încearcă să le aducă sub conducerea Moscovei.

Preşedinţii din Belarus, Armenia, Kirgistan şi Tajikistan au urmărit manevrele din Centrul de Comandă al Apărării Naţionale a Rusiei.

Într-o retorică asemănătoare cu cea din Războiul Rece, agenţia de ştiri a statului Ria Novosti a anunţat că forţele Apărării naţionale, conduse de către preşedintele Vladimir Putin, au contracarat cu succes un atac nuclear masiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor