MAE răspunde dur ameninţării cu bombardierul făcute de Rogozin

Titus Corlăţean
Titus Corlăţean (Epoch Times România)

Ministerul Afacerilor Externe condus de Titus Corlăţean a solicitat Kremlinului să explice clar dacă ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin, la adresa ţării noastre, reprezintă poziţia oficială a Rusiei.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă, cu surprindere, de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vice-premierul guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, pe microblogul său, conform căreia „România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160”.

MAE a catalogat ameninţarea lui Rogozin cu utilizarea unui bombardier strategic rus drept o declaraţie foarte gravă, având în vedere actualul context regional în care Moscova a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în timp ce forţele separatiste pro-ruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

În acest context, Titus Corlăţean a cerut autorităţilor ruse, respectiv ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a susţinut, susţine fără echivoc, şi respectă întru totul regimul de sancţiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

MAE a amintit de decizia PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială sau suveranitatea: „Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă” (s.n), anexa conţinând lista persoanelor sancţionate. Vice-premierul guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, se regăseşte în anexa conţinând lista persoanelor sancţionate.