MAE al Rusiei a solicitat UE mai multă responsabilitate în abordarea problemei reglementării Transnistrene
alte articole
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a chemat Uniunea Europeană să "abordeze cu mai multă responsabilitate chestiunile referitoare la reglementarea transnistreană". Aceasta este reacţia Departamentului Informaţie şi Mass-media al MAE al FR la rezoluţia Parlamentului European privind Transnistria "Cu privire la dreptul la studii în Transnistria", adoptată în cadrul sesiunii plenare din 6 februarie. MAE rus se arată surprins de faptul că "proiectul rezoluţiei menţionate, elaborat de parlamentarii europeni din partea României, a fost literalmente "sigilat" în prezenţa a mai puţin de 10% din componenţa Parlamentului European".
"Este regretabilă tendinţa înfumurată a grupului de deputaţi europeni, care au votat-o, de a fi în postura de experţi într-o problemă atât de complicată şi delicată", susţin autorii comentariului, convinşi de "caracterul justificat al poziţiei Federaţiei Ruse, privind rezolvarea fără alternativă a problemelor acumulate în cei 20 de ani de când conflictul de pe Nistru este nerezolvat, prin restabilirea meticuloasă a încrederii între Chişinău şi Tiraspol".
În opinia MAE rus, misiunea participanţilor la proces, inclusiv a observatorilor, constă anume "în contribuţia constructivă la promovarea acestui proces, nu în tentativele de a exercita presiuni politizate asupra unei părţi prin adoptarea unor astfel de rezoluţii". În comentariu se apreciază ca fiind artificială "transpunerea problemelor legate de deficitul de dialog direct între părţi pe seama unei oarecare "acţiuni din exterior". Rusia a reiterat o dată în plus că nu exercită jurisdicţia sa asupra regiunii de pe malul stâng al Nistrului, şi consideră că şi-a îndeplinit angajamentele de la Istanbul faţă de OSCE, din anul 1999. După părerea sa, operaţiunea mixtă de pe Nistru "asigură, ca şi mai înainte, stabilitatea în Zona de Securitate, în interesele continuării negocierilor până la rezolvarea conflictului transnistrean, iar mandatul forţelor de menţinere a păcii este departe de a fi epuizat". Mai înainte, şi MAE al autoproclamatei RMN calificase rezoluţia Parlamentului European drept "un set de teze preconcepute, unilaterale şi nesusţinute prin fapte reale".
Parlamentul European a adoptat rezoluţia după ce situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din regiune s-a agravat. Parlamentul European a îndemnat autorităţile regiunii să înceteze presiunile asupra şcolilor cu predare în limba română, iar Rusia - susţinerea autorităţilor autoproclamate ale Transnistriei, şi să-şi evacueze trupele militare şi armele de acolo, în conformitate cu angajamentele de la Istanbul, precizează Infotag.
În act se condamnă, în special, politizarea problemei educaţiei în regiune şi se apreciază că dreptul la studii al elevilor din şcolile cu predare în limba română din regiune a fost încălcat grav. Parlamentul European şi-a exprimat dezacordul, în particular, cu mărirea taxei de arendă pentru şcolile moldoveneşti , blocarea conturilor, dar şi intimidarea profesorilor. În opinia deputaţilor europeni, prezenţa subdiviziunilor armate ale Rusiei generează "un climat care pune în pericol respectarea şi promovarea drepturilor omului în regiune".