Rusia, inamicul numărul unu al Republicii Moldova (presă)

Oraşul Chişinău.
Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

'Rusia, inamicul numărul unu al Republicii Moldova', titrează Timpul. Ziarul menţionează că Rusia continuă să-şi exercite influenţa şi presiunea în Republica Moldova, în timp ce aceasta înaintează pe drumul său european.

'Deşi anul trecut Rusia a lovit tare în Republica Moldova, impunând sancţiuni la exporturile de vin şi produse alimentare, anul acesta va fi mult mai rău', scrie Timpul. Potrivit experţilor, după evenimentele din Ucraina, Kremlinul va dori să submineze şi cea din urmă 'poveste de succes' a Parteneriatului Estic.

Regimul din stânga Nistrului este o unealtă docilă a Rusiei, susţine în Jurnal de Chişinău analistul politic Oazu Nantoi. 'Fenomenul cunoscut sub denumirea de conflict transnistrean este un conflict între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În prezent, Federaţia Rusă, pas cu pas, lansează provocări în scopul destabilizării situaţiei politice în Republica Moldova. Aşa-zisul referendum din 2 februarie 2014 a fost o testare', a opinat expertul.

'Transnistria - coşmarul de lângă noi', titrează Adevărul. 'Imaginaţia criminală a separatiştilor, cruzimea lor faţă de copiii nu are limite. Astăzi este imposibil ca Ministerul Educaţiei de la Chişinău să vireze, în mod normal, banii pe contul liceului din Tiraspol. Directorul Ion Iovcev e nevoit să îi treacă lunar cu desaga peste Nistru, asumându-şi toate riscurile. Asta e viaţa pentru cei care nu se aliniază la standardele ruso-sovietice de la Tiraspol', menţionează ziarul.

Adevărul susţine că, în această situaţie, negocierile în formatul 5+2 sunt zadarnice, atâta timp cât Rusia are şi statutul de negociator şi de provocator al conflictului. 'Transnistria este un teritoriu ocupat de Federaţia Rusă. Acest adevăr trebuie spus răspicat, subliniază autorul. Întregul episod în jurul şcolilor româneşti din Transnistria reprezintă un semnal de escaladare a conflictului de la Nistru, pe care Moscova ar fi în stare să-l repornească pentru a împiedica Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană', atenţionează ziarul, care mai consideră că Jocurile Olimpice, care se deschid azi, reprezintă începutul unei numărători inverse.

Senatorul Viorel Badea susţine că oferta politică a României pentru Republica Moldova despre care vorbea recent preşedintele României Traian Băsescu se referă la reunificarea celor două state româneşti. Viorel Badea a declarat pentru Unidemia că, potrivit unor calcule, ar fi necesare 20 de miliarde de euro pentru înfăptuirea unirii. 'Este un economist la Bucureşti care a făcut un calcul cât ar costa reunificarea. Într-o primă fază, cheltuielile pe care România le-ar avea într-o asemenea situaţie vor fi foarte mari şi vor afecta PIB-ul, însă după o perioadă cuprinsă între 7-10 ani, PIB-ul celor două state reunificate va creşte spectaculos. Ar fi vorba de 20 de miliarde de euro. Dar nu este un efort care ar putea să dezechilibreze România', a punctat Viorel Badea.

Totodată, senatorul a explicat ce presupune oferta politică a României pentru R. Moldova. 'Pentru a putea să faci o ofertă politică trebuie să găseşti momentul potrivit pentru a face acest lucru. Oferta politică a României pentru Republica Moldova despre care vorbea recent preşedintele României Traian Băsescu se referă la reunificarea celor două state. Cetăţenii trebuie informaţi. Trebuie crescut volumul investiţiilor române în Republica Moldova. Mulţi oameni se sperie, alţii zic că vin jandarmii. Lipseşte informarea', a conchis parlamentarul, citat de Unimedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe