Referendumul din Găgăuzia ar putea provoca reacţii în lanţ (presă)

(Photos.com)

Referendumul nepedepsit din Găgăuzia riscă să provoace o reacţie în lanţ, atenţionează editorialistul Petru Bogatu în Ziarul Naţional. Autorul susţine că Rusia este 'adevăratul infractor' care a comandat referendumul.

Referendumul a avut loc chiar în ciuda faptului că fusese declarat în justiţie ilegal, iar acest tupeu vine din slăbiciunea puterii de la Chişinău, din lipsa de curaj de a spune lucrurilor pe nume, din incapacitatea de a aplica legea, constată autorul. Potrivit ziarului, ambasadorul rus trebuie chemat la Ministerul de Externe pentru a i se înmâna o notă oficială de protest şi a i se cere să înceteze amestecul în afacerile interne ale Republicii Moldova. 'În cazul în care justiţia nu se va pune în mişcare pentru a sancţiona fărădelegea comisă în autonomia găgăuză, situaţia ar putea scăpa de sub control. Când legea rămâne literă moartă, statul încetează să existe', atenţionează Ziarul Naţional.

În aceeaşi publicaţie, comentatorul Nicolae Negru scrie că Rusia nu a renunţat la ideea de a opri semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, că aşteaptă să treacă Olimpiada de la Soci pentru a pune toate tunurile pe Chişinău. 'Lanţul provocărilor vor continua şi pe Nistru. În acest scop a fost schimbată conducerea KGB de la Tiraspol. S-au 'developat' definitiv şi comuniştii, şi socialiştii, care au avut şi ei un rol de jucat în 'spectacolul' referendumului. Eşuând în organizarea 'revoluţiei de catifea', PCRM încearcă să se folosească de găgăuzi pentru a răsturna barca, punând în pericol integritatea teritorială a R. Moldova', scrie Ziarul Naţional.

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a lansat ideea organizării referendumurilor consultative privind aderarea la Uniunea Vamală în toate raioanele şi municipiile Moldovei, scrie Adevărul. 'În aceste condiţii, ţinând cont de experienţa recentă a UTA Găgăuzia, luând în consideraţie prevederile legislaţiei naţionale, dar şi internaţionale, accentuând prioritatea asigurării stabilităţii economice în contextul proceselor integraţioniste a Moldovei în Uniunea Vamală, propunem organizarea şi desfăşurarea referendumului în fiecare raion, municipiu pe această chestiune', a declarat Igor Dodon, citat de Adevărul.

Scenariul pentru 'referendumul' din Găgăuzia a fost scris la Ambasada Rusiei din Chişinău, titrează Timpul. Potrivit comentatorului politic Oazu Nantoi, autorităţile găgăuze sunt nişte 'executanţi docili' ai Moscovei, în timp ce Partidul Comuniştilor este complice la acest atac asupra constituţionalităţii Republicii Moldova. Expertul a sugerat că autorităţile de la Chişinău trebuie să revadă autonomia regiunii, aşa încât să existe doar o autonomie culturală.

'Referendumul găgăuz e pe conştiinţa conducerii R. Moldova', comentează editorialistul Constantin Tănase în Timpul. Autorul aminteşte de primul parlament, care anula toate deciziile Tiraspolului, declarându-le ilegale şi anticonstituţionale, iar Rusia îşi vedea de treabă, iar Transnistria s-a declarat stat independent. 'Se pare că anume acest scenariu este aplicat azi în Găgăuzia', concluzionează el.

'Chişinăul bagatelizează provocarea Comratului', titrează Jurnal de Chişinău. Experţii susţin că rezultatele acestui aşa-zis 'referendum' vor putea fi folosite în cadrul unui scenariu de impunere a federalizării Republicii Moldova după planul Kozak, de federalizare a Republicii Moldova.