Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind şcolile moldoveneşti din Transnistria

Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014.
Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind situaţia şcolilor Republicii Moldova din Transnistria, îndemnând părţile să identifice o soluţie pentru depăşirea problemelor. În document se condamnă politizarea problemei învăţământului în regiunea transnistreană şi se apreciază că dreptul la studii al elevilor şcolilor cu predare în limba română din regiune este grav îngrădit.

Parlamentul European îşi exprimă, în particular, dezacordul cu mărirea taxei de arendă pentru acestea, blocarea conturilor, dar şi intimidarea profesorilor. Forul legislativ european recomandă Comisiei Europene să accelereze liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, dar şi procedura de semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Adoptarea rezoluţiei a fost prilejuită de evenimentele din jurul celor opt şcoli ale Republicii Moldova, amplasate în Transnistria. Autorităţile autoproclamatei RMN tind să le impună să funcţioneze conform legilor locale, chiar dacă şcolile se subordonează Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova şi achită impozite conform legilor moldoveneşti.

Recent, Tiraspolul a blocat conturile unui liceu local, al cărui conducere a refuzat să ofere acces autorităţilor de control ale regiunii şi să prezinte documentele de salarii ale profesorilor, precizează Infotag. Mai târziu, directorul şi contabilul liceului au fost reţinuţi de miliţie, fiind acuzaţi de contrabandă, atunci când transportau cu autoturismul bani din Moldova la Tiraspol, pentru a le plăti salariile pedagogilor.