Macron sugerează o pauză în ceea ce priveşte investiţiile americane / Liderii UE condamnă tarifele impuse de Trump

Emmanuel Macron (L. Marin / AFP / Getty Images)
Redacţia
04.04.2025

Liderii europeni au condamnat tarifele impuse de Donald Trump ca fiind „fundamental greşite” şi creând o „dificultate imensă pentru Europa”, făcând totodată apel la negocieri de ultimă oră pentru a evita un război comercial total, potrivit The Guardian.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că decizia lui Trump de a impune tarife a fost „brutală şi nefondată” şi a părut să solicite o suspendare a investiţiilor franceze în SUA până la clarificarea tarifelor.

„Investiţiile viitoare, investiţiile anunţate în ultimele săptămâni, ar trebui suspendate pentru o perioadă atât timp cât situaţia cu Statele Unite nu este clarificată”, a declarat Macron la o reuniune a companiilor franceze.

Sugerând măsuri împotriva sectorului tehnologic american „unde Statele Unite beneficiază enorm de Europa”, el a adăugat că „nimic nu este exclus. Toate elementele sunt pe masă”.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a criticat tarifele „protecţioniste” ale lui Donald Trump, afirmând că acestea sunt „contrare intereselor a milioane de cetăţeni de pe această parte a Atlanticului şi din SUA, care, din păcate, îşi vor vedea afacerile şi puterea de cumpărare” afectate de aceste măsuri.

Într-un discurs ferm rostit joi dimineaţă la Madrid, Sanchez a declarat că administraţia americană nu face distincţie între prieteni şi duşmani: „Este împotriva tuturor şi împotriva a tot”.

Sanchez a descris tarifele drept un atac „fără precedent” şi „unilateral” al SUA asupra Europei.

„Întoarcerea la protecţionismul secolului al XIX-lea nu este un mod inteligent de a aborda provocările secolului al XXI-lea”, a adăugat el.

Cancelarul demisionar al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că decizia lui Trump a fost „fundamental greşită” şi „un atac asupra unui sistem comercial care a creat prosperitate în întreaga lume, el însuşi o realizare americană”.

Premierul Franţei, Francois Bayrou, a afirmat că tarifele reprezintă „o dificultate imensă pentru Europa”, precum şi „o catastrofă pentru Statele Unite şi pentru cetăţenii americani”.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele drept „o lovitură majoră pentru economia mondială”, cu consecinţe „teribile” pentru milioane de oameni. Ea a declarat că UE este pregătită să răspundă, dar l-a îndemnat pe Trump să „treacă de la confruntare la negociere”.

Se aşteaptă ca UE să anunţe tarife de retorsiune asupra bunurilor de consum şi industriale din SUA - care vor include probabil produse emblematice precum sucul de portocale, blugii şi motocicletele Harley-Davidson - la jumătatea lunii aprilie, ca răspuns la tarifele la oţel şi aluminiu anunţate anterior de Trump.

Blocul comunitar nu a reacţionat încă la taxele de 25% aplicate autoturismelor din UE, care au intrat în vigoare la 3 aprilie, şi nici la ultima serie de tarife reciproce anunţate în aşa-numita „zi a eliberării” a lui Trump, numită de politicieni de rang înalt din Parlamentul European „ziua inflaţiei” şi „ziua resentimentelor”.

Preşedintele american a anunţat miercuri un tarif de 20% asupra exporturilor Uniunii Europene către SUA, ca parte a unui set amplu de măsuri care vizează ţări din întreaga lume, fie ele bogate sau sărace, mari sau mici.

Tarifele ar afecta 70% din toate exporturile UE către SUA, generând o sumă teoretică de 80 de miliarde de euro pentru trezoreria SUA, dacă schimburile comerciale rămân neschimbate, au estimat oficialii UE.

Von der Leyen a afirmat că UE „se pregăteşte pentru noi contramăsuri pentru a ne proteja interesele şi întreprinderile în cazul în care negocierile eşuează”.

Executivul UE se confruntă cu cereri din ce în ce mai numeroase de a-şi lărgi arsenalul vizând serviciile americane, de la companiile de tehnologie la marile bănci.

Bernd Lange, preşedintele comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European, a declarat: „Dacă ne aflăm cu adevărat pe o scară a escaladării, atunci, desigur, ne vom uita şi la giganţii tehnologici”, deşi a adăugat: „Aceasta nu este prima opţiune.”

Europarlamentarul german social-democrat, care se va deplasa la Washington săptămâna viitoare, este de asemenea în favoarea negocierilor, dar este sceptic. El a spus că doar Trump şi consilierul său comercial, Peter Navarro, controlează politicile comerciale şi că, până când aceştia nu vor fi dispuşi să ia parte la discuţii, „negocierile nu sunt posibile - este cu adevărat un haos”.

Lange a sugerat, de asemenea, că nemulţumirile lui Trump merg mult dincolo de tarifele europene, deoarece nemulţumirile declarate ale SUA se referă la legislaţia UE, de la legislaţia alimentară la normele privind internetul sigur.

„Bineînţeles, acesta nu este terenul pentru negocieri”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor