54% taxe pe mărfurile chinezeşti! Comerţul SUA-China atinge un nou nivel de tensiune

(Youtube - screenshot)
Redacţia
04.04.2025

China a declarat vineri că va impune tarife reciproce de 34% la toate importurile din Statele Unite începând cu 10 aprilie, îndeplinindu-şi promisiunea de a riposta după ce preşedintele american Donald Trump a escaladat un război comercial global.

Miercuri, Trump a dezvăluit tarife suplimentare de 34% pentru toate importurile de bunuri chinezeşti în SUA, într-o mişcare menită să provoace o resetare majoră a relaţiilor şi să agraveze tensiunile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii.

„Această practică a SUA nu este în conformitate cu normele comerciale internaţionale, subminează grav drepturile şi interesele legitime ale Chinei şi este o practică tipică de intimidare unilaterală”, a afirmat Comisia tarifară a Consiliului de Stat al Chinei într-o declaraţie în care a anunţat tarifele sale de retorsiune.

De la revenirea la putere în ianuarie, Trump a impus deja două tranşe de taxe suplimentare de 10 % asupra tuturor importurilor chineze, pe care Casa Albă le-a declarat necesare pentru a stopa fluxul de fentanil ilicit din această ţară către SUA. Aceasta înseamnă că mărfurile chinezeşti care ajung în SUA ar fi supuse efectiv unor tarife de 54%.

Procentul de 54% este mai mare decât se aşteptau mulţi analişti şi ar putea remodela fundamental relaţiile şi schimburile comerciale de aproximativ o jumătate de trilion de dolari dintre cele două economii, după decenii de interdependenţă.

Ca parte a măsurilor de retorsiune anunţate vineri, ţara a adăugat, de asemenea, 11 companii americane pe lista sa de „entităţi nesigure”, inclusiv producători de drone, şi a impus controale la export pentru 16 companii americane pentru a interzice exportul de produse chineze cu dublă utilizare.

Ministerul Comerţului a anunţat anchete antidumping cu privire la tuburile medicale CT X-ray originare importate din Statele Unite şi India.

În plus, Beijingul a dezvăluit, de asemenea, controlul exporturilor către SUA a şapte tipuri de minerale de pământuri rare, inclusiv samariu, gadoliniu şi terbiu.

Provocările sunt multiple pentru întreprinderile cu lanţuri de aprovizionare înrădăcinate în China, care trebuie acum să facă faţă nu numai taxelor americane neaşteptat de ridicate asupra importurilor chineze, ci şi altor ţări asiatice, din cauza tarifelor pe scară largă ale lui Trump.

Tarifele vin, de asemenea, într-un moment dificil pentru economia în încetinire a Chinei, oficialii intensificându-şi în ultimele săptămâni eforturile de a stimula consumul intern slab, în timp ce se pregătesc pentru extinderea războiului comercial.

Cotaţiile futures ale acţiunilor americane au scăzut vineri după ce China a anunţat că va riposta. Dow Jones a scăzut cu 1.000 de puncte, sau 2,3%. Indicele S&P 500, mai larg, urma să deschidă în scădere cu 2,4%, iar indicele Nasdaq Composite, dominat de tehnologie, era pe cale să înceapă ziua cu o scădere de 2,7%. Acţiunile europene şi britanice au scăzut vineri cu peste 3%, fiind pe cale să înregistreze cea mai slabă performanţă din ultimii ani.

Pieţele au fost pe muchie de cuţit timp de câteva zile: Joi, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 1 600 de puncte, adică aproape 4%.
Indicele S&P 500 a scăzut cu aproape 5%, iar Nasdaq s-a prăbuşit cu aproape 6%. Fiecare indice american major a înregistrat cea mai slabă performanţă din ultimii cinci ani, de la pandemie încoace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor