"Furia se risipeşte rapid" - Washingtonul a făcut cunoştinţă cu noul negociator-şef al lui Putin

Noul negociator-şef al autocratului rus Vladimir Putin cu SUA, Kirill Dmitriev, s-a întâlnit joi la Casa Albă cu trimisul special Steve Witkoff şi a declarat că, deşi „dezacordurile rămân” cu administraţia preşedintelui Donald Trump, cele două părţi „au discutat despre o posibilă cooperare în Arctica, în domeniul metalelor rare, în diverse alte sectoare în care putem dezvolta relaţii constructive şi pozitive”, potrivit The Kyiv Post.
Casa Albă nu a comentat progresele înregistrate cu Dmitriev, oficial rus de cel mai înalt rang care a vizitat Washingtonul de la începutul invaziei la scara largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.
Dmitriev s-a născut la Kiev în 1975, dar la vârstă de 14 ani a mers să viziteze o familie gazdă în statul american New Hampshire. În acelaşi an, a plecat să locuiască cu nişte prieteni de familie în California. Curând s-a înscris la un mic colegiu de acolo şi, mai târziu, s-a transferat la Universitatea Stanford, unde a obţinut diploma de licenţă în economie. A obţinut apoi un masterat în administrarea afacerilor la Universitatea Harvard.
Dmitriev a continuat să lucreze ca bancher de investiţii la Goldman Sachs în New York şi în calitate de consultant la McKinsey & Company, o firmă de consultanţă la fel de elitistă, făcând stagii în Los Angeles, Moscova şi Praga.
S-a întors în Rusia în 2000 şi, după ce a urcat pe scara corporativă în domeniul capitalului privat timp de aproximativ un deceniu, a fost numit director general al Russian Direct Investment Fund (RDIF), un fond suveran care investeşte în companii ruseşti.
În vârstă de 49 de ani, acesta este în continuare directorul general al RDIF.
Într-un briefing video cu jurnaliştii ruşi joi, Dmitriev a declarat că cele două părţi „au discutat despre o posibilă cooperare în Arctica, în domeniul metalelor din pământuri rare, în diverse alte sectoare în care putem dezvolta relaţii constructive şi pozitive” şi a adăugat că există, de asemenea, „o activitate intensă privind restabilirea transportului aerian şi sperăm să facem progrese în această privinţă”.
„Desigur, există dezacorduri cu privire la diverse puncte, dar există un proces, există un dialog, care, în înţelegerea noastră, va ajuta la depăşirea acestor dezacorduri”, a spus Dmitriev.
„Va fi nevoie de un număr mai mare de întâlniri pentru a ne rezolva toate diferenţele. Procesul de dialog, procesul de rezolvare, va dura ceva timp. Dar, în acelaşi timp, cu siguranţă se desfăşoară într-un mod pozitiv şi constructiv”, a conchis el.
Dmitriev a lăudat tarifele impuse de Trump aliaţilor SUA, care au provocat o vânzare majoră pe pieţele bursiere din New York, Dow Jones Industrial Average înregistrând joi o scădere devastatoare de patru procente. Administraţia nu a numit Rusia drept ţintă a războiului comercial al lui Trump (în timp ce chiar şi teritorii complet nelocuite, cum ar fi Insulele Heard şi McDonald din Australia, împreună cu Ucraina, au fost supuse unor tarife de 10 sau 20%).
Trump a declarat în weekend la NBC News că a fost „foarte supărat, furios” pe Putin după ce acesta a sugerat ca preşedintele Volodimir Zelenski să fie înlăturat de la putere ca parte a unui acord de pace. În acelaşi timp, el a susţinut că are „o relaţie foarte bună” cu Putin şi a spus că „furia se risipeşte rapid... dacă face ceea ce trebuie”.
Putin a fost ferm convins că orice progres în negocierile de pace va depinde de ridicarea sancţiunilor americane asupra băncilor şi oligarhilor ruşi. Dmitriev însuşi a fost o ţintă a acestor sancţiuni şi a fost autorizat să viziteze numai după ce restricţiile asupra sa au fost temporar relaxate, a relatat AFP.
Miercuri, pe reţelele de socializare, Dmitriev a notat: „Rezistenţa la dialogul SUA-Rusia este reală, determinată de interese înrădăcinate şi de vechi naraţiuni. Dar, dacă îmbunătăţirea relaţiilor este exact ceea ce lumea are nevoie pentru securitate şi pace globală durabilă?”