Liderii europeni acuză Moscova că a zădărnicit încercarea lui Trump de a aduce pacea în Ucraina

Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot (Getty Images)
Redacţia
04.04.2025

Miniştrii europeni de Externe prezenţi la o reuniune NATO au acuzat Rusia, vineri, că a zădărnicit demersul SUA pentru pace în Ucraina şi au solicitat presiuni ferme asupra Moscovei pentru a accepta o încetare a focului, într-o încercare clară de a convinge administraţia Trump să adopte o poziţie mai dură, relatează Reuters.

Preşedintele american Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului lansat în urmă cu peste trei ani, a declarat de câteva săptămâni că îl crede pe omologul său rus Vladimir Putin angajat în favoarea păcii.

Surse au declarat însă că, în ultimele zile, Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intenţiile lui Putin, deşi Trump continuă să semnaleze public convingerea sa că Putin doreşte să pună capăt războiului.

Moscova a respins o propunere a SUA în martie pentru o încetare completă a focului de 30 de zile, după ce Ucraina a declarat că ar fi de acord. Părţile beligerante au convenit apoi asupra unei pauze limitate în ceea ce priveşte atacurile asupra infrastructurii energetice a celeilalte părţi, pe care fiecare o acuză pe cealaltă de încălcare.

Moscova „datorează un răspuns Statelor Unite”, care „au muncit din greu pentru a veni cu un efort de mediere şi o propunere de încetare a focului”, a declarat vineri ministrul francez de Externe Jean-Noel Barrot, înaintea celei de-a doua zi a unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai NATO.

"Vă vedem"

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat că Putin „continuă să ne aburească, continuă să tragă de timp”.

„Ar putea accepta o încetare a focului acum, el continuă să bombardeze Ucraina, populaţia sa civilă, aprovizionarea cu energie. Te vedem, Vladimir Putin, ştim ce faci”, a subliniat Lammy.

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat că discuţiile lui Putin despre negocieri nu au fost „nimic altceva decât promisiuni goale” şi că liderul rus „trage de timp ridicând mereu noi cerinţe”. Miniştrii de Externe ai Canadei şi Estoniei s-au numărat printre cei care au solicitat termene limită pentru ca Rusia să accepte o încetare a focului.

Washingtonul afirmă că este în continuare în contact cu ambele părţi şi face presiuni pentru un armistiţiu. Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat joi târziu că în prima zi a discuţiilor NATO a existat „un sprijin copleşitor pentru Ucraina, pentru încheierea războiului, pentru eforturile preşedintelui Trump de a încheia războiul, dar şi recunoaşterea faptului că Rusia trebuie să facă mai mult în acest sens”.

Oficialul a declarat că nu a existat neapărat un consens cu privire la un calendar pentru creşterea presiunii asupra Rusiei, dar a existat o recunoaştere a faptului că „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

„A existat un consens că Rusia trebuie să facă mai mult, că Rusia ar trebui să fie de acord cu o încetare a focului”.

Credinţa europeană în SUA ca protector suprem al continentului împotriva oricărui atac din partea Rusiei a fost grav zdruncinată de apropierea lui Trump de Moscova şi de presiunea asupra Kievului.

Un diplomat de rang înalt al NATO a declarat că există o nelinişte în rândul europenilor că nu au fost încă implicaţi în negocieri al căror rezultat „va determina situaţia de securitate din Europa pentru următoarele decenii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor