Rusia avertizează împotriva loviturilor SUA asupra instalaţiilor nucleare iraniene: "Catastrofale şi ilegale"

Ministerul rus de Externe a avertizat joi că ameninţările SUA de atac împotriva Iranului sunt „inacceptabile” şi ar putea duce la o „catastrofă”.
„Utilizarea forţei militare de către adversarii Iranului în contextul reglementării este ilegală şi inacceptabilă. Ameninţările din exterior de a bombarda instalaţiile de infrastructură nucleară ale Iranului vor duce inevitabil la o catastrofă globală ireversibilă. Aceste ameninţări sunt pur şi simplu inacceptabile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, citată de Zerohedge.
De asemenea, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat pentru revista Life că „acest lucru ar avea consecinţe, în special dacă vor exista lovituri asupra infrastructurii nucleare, ar putea fi catastrofale pentru întreaga regiune.”
Rusia şi SUA au purtat recent discuţii privind încheierea războiului din Ucraina. Riabkov a declarat că aceste discuţii nu au dus la un progres.
În ceea ce priveşte tensiunile dintre Teheran şi Washington, Riabkov a spus că Rusia „condamnă ameninţările SUA”. Mesajul Ministerului rus de Externe vine după ce preşedintele american Donald Trump şi-a reînnoit ameninţarea de a ataca instalaţiile nucleare iraniene.
„Dacă nu ajung la un acord, vor exista bombardamente. Dar există o şansă ca, dacă nu fac o înţelegere, să le aplic tarife secundare, aşa cum am făcut acum patru ani”, a declarat preşedintele duminică. Iranul a emis o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU şi a declarat că va răspunde la orice ameninţare.
Trump a trimis o scrisoare conducerii iraniene la începutul lunii martie, ameninţând cu un atac în cazul în care Teheranul nu va veni la masa negocierilor. Oficialii iranieni au declarat că nu vor negocia sub ameninţări şi sancţiuni economice, pe care Trump le-a impus cu toată forţa ca parte a politicii sale de „presiune maximă”.
Săptămâna aceasta, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat că Teheranul a răspuns oficial la scrisoarea lui Trump, semnalând disponibilitatea pentru discuţii indirecte, pe care SUA le-ar lua în considerare.
Cu toate acestea, Washingtonul îşi consolidează în acelaşi timp forţele din regiune în vederea pregătirii pentru un potenţial atac. Acest lucru urmează mai multor rapoarte din ultimele două luni conform cărora Israelul intenţionează să atace instalaţii ale programului nuclear iranian.
Ministrul adjunct de Externe al Iranului, Majid Takht Ravachi, a purtat miercuri discuţii cu Riabkov pe tema problemei nucleare.
„Părţile au subliniat ilegalitatea şi inadmisibilitatea utilizării forţei militare de către adversarii Iranului pentru a rezolva dezacordurile şi caracterul inacceptabil al ameninţărilor din exterior de a bombarda infrastructura energetică nucleară a Iranului, deoarece acest lucru va duce inevitabil la consecinţe radiologice şi umanitare la scară largă şi ireversibile pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu şi pentru întreaga lume”, a declarat Ministerul rus de Externe.
La 14 martie, China, Rusia şi Iranul au publicat o declaraţie comună prin care au cerut încetarea sancţiunilor „ilegale” ale SUA împotriva Republicii Islamice, după întâlnirile de la Beijing dintre cele trei ţări.
Teheranul insistă că programul său nuclear este în întregime paşnic, în conformitate cu o fatwa religioasă împotriva armelor de distrugere în masă, precum şi cu faptul că este semnatar al Tratatului de neproliferare nucleară (TNP).