Macovei, la dezbateri cu activiştii anti-fracturare
alte articole
Candidatul independent la prezidenţiale Monica Macovei şi activiştii anti-fracturare au întreţinut sâmbătă o dezbatere pe tema independenţei energetice a ţării, a necesităţii exploatării gazelor de şist şi a abuzurilor comise de Jandarmerie la Pungeşti.
Aflată în Piaţa Militari purtând discuţii cu publicul în cadrul campaniei electorale, Monica Macovei a fost abordat de grupul de activişti ”Fără Fracturare” în legătură cu două chestiuni legate de explorarea gazelor de şist.
Prima întrebare a activiştilor face referire la mijloacele prin care România poate obţine independenţa energetică, în contextul în care nu se va recurge la deschiderea unor noi câmpuri cu gaze de şist pe teritoriul ţării.
”Independenţa energetică pe care eu o văd, şi o vreau pentru România, nu este ipotetică. Este reală. Şi fără o independenţă energetică, nu avem o independenţă politică. Din punctul meu de vedere, independenţa energetică se bazează pe trei lucruri. Centrale nucleare făcute în zone fără risc seismic şi cu ţări aliate. Nu cu China. Cu ţări aliate pentru că nu-ţi dai secretele unei centrale nucleare sau ale energiei unei ţări care nu-ţi este aliată”, a declarat europarlamentarul referindu-se la alocarea selectivă a proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă către China General Nuclear Power Corporation de către guvernul actual.
Celelalte surse energetice sunt ”rezervele foarte mari de ţiţei şi gaze din Marea Neagră şi energia regenerabilă. Ca atare, din punctul meu de vedere, având aceste trei surse majore, nu avem nevoie nici de fracturarea hidraulică, evident, şi nici de cianura de la Roşia Montană”, a continuat Macovei.
Potrivit Energynomics, populaţia României a consumat doar 2% gaze din import în ultimul an, în timp ce industria a consumat 5% ajungând la 10%, în sezonul rece. Producţia internă de gaze naturale ce intră în consum a ajuns, în iunie 2014, la 93,36% din totalul surselor, relatează Economica.net.
Totuşi, preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri că obiectivul său este atingerea independenţei energetice a României şi a Republicii Moldova, dependentă în prezent de compania de stat rusă Gazprom.
A doua întrebare a activiştilor a vizat poziţia manifestată de fostul ministru al Justiţiei faţă de tratamentul abuziv aplicat de jandarmi cetăţenilor de la Pungeşti, care au fost abuzaţi fizic şi restricţionaţi în casele lor o perioadă îndelungată de timp.
”Arestarea satului, aşa cum s-a spus la Pungeşti, (oameni care au vrut să se exprime şi să-şi spună părerea lor despre ce se întâmplă acolo), a fost mare porcărie. Sunt total împotriva ei, şi nu am spus-o prima oară acum o zi sau două, ci am spus-o cu foarte mult timp înainte. Este inadmisibil ca oamenii care au o părere despre ceea ce se întâmplă în comunitatea lor să nu fie lăsaţi să iasă din casă şi să nu fie lăsaţi să vorbească”, a afirmat Macovei.
Reamintim că, în luna decembrie, 2013, 11 europarlamentari au trimis o scrisoare deschisă către Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schultz, semnalând abuzurile repetate comise de Guvernul Victor Ponta şi de Jandarmerie împotriva cetăţenilor comunei Pungeşti, pentru a proteja interesele companiei Chevron.
Europarlamentarii au sesizat conducerea UE în legătură cu încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni, precum dreptul la proprietate şi dreptul la liberă circulaţie în timpul incidentelor de la Pungeşti de la finalul anului trecut.