Stop "biserificării" României. Oamenii s-au decis să iasă în stradă

Într-o ţară care se confruntă cu probleme în atât de multe domenii, Guvernul Ponta continuă, în plină campanie electorală, să finanţeze bisericile cu banii statului. Acest lucru a declanşat nemulţumirea românilor, câteva sute de oameni anunţând că vor ieşi în stradă duminică pentru a protesta faţă de finanţarea continuă a bisericilor, informează ro.ştiri.yahoo.com.
Andrei Pricopie
25.10.2014

alte articole

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.10.2014

Într-o ţară care se confruntă cu probleme în atât de multe domenii, Guvernul Ponta continuă, în plină campanie electorală, să finanţeze bisericile cu banii statului. Acest lucru a declanşat nemulţumirea românilor, câteva sute de oameni anunţând că vor ieşi în stradă duminică pentru a protesta faţă de finanţarea continuă a bisericilor, informează ro.ştiri.yahoo.com.

La ultima şedinţă de Executivului, Secretariatul General al Guvernului a luat 14 milioane de lei din Fondul de rezervă al ţării, banii fiind distribuiţi pentru finanţarea a 13 mănăstiri, catedrale şi centre eparhiale. Guvernul a mai dispus şi anterior, pe 15 octombrie, alocarea a 6.000.000 de lei pentru finanţarea a doua catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mănăstirii Lainici din judeţul Gorj şi a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

Asociaţia Secular-Umanistă din România solicită Curţii de Conturi să se sesizeze în problema finanţării continue a bisericilor din Fondul de rezervă bugetară.

"ASUR cere Curţii de Conturi să se sesizeze în problema finanţării continue a bisericilor din Fondul de rezervă bugetară şi să oprească această hemoragie de fonduri publice. Reamintim că într-un raport de anul trecut, Curtea a concluzionat că 'din Notele de fundamentare nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanţarea din Fondul de rezervă bugetară'", reiese dintr-un comunicat de presă al ASUR.

"De fiecare dată când sunt alegeri, avem ocazia să vedem adevăratele priorităţi ale celor care ne conduc. Sistemul de sănătate este în colaps, elevii nu au manuale, construcţia de autostrăzi - o farsă. Ni se spune că 'nu sunt bani', dar iată că pentru biserici se găsesc urgent bani!", a declarat preşedintele ASUR, Toma Pătraşcu.

Organizaţia susţine o strictă separare a Statului de Biserică: finanţarea publică a unităţilor de cult trebuie să înceteze, iar în unităţile publice de învăţământ trebuie păstrată o strictă neutralitate confesională, prozelitismul religios fiind interzis chiar şi de către legislaţia actuală, continuă comunicatul.

"În acest context, salutăm reacţia din ce în ce mai viguroasă a societăţii civile împotriva subminării laicităţii Statului şi constatăm cu satisfacţie că principiile secularismului încep să-şi facă loc chiar şi în discursul politic, atât în Parlament (prin promovarea unei propuneri legislative de înlocuire a orelor de Religie cu ore de Etică şi Cultură Civică), cât şi în cadrul campaniei pentru prezidenţiale", se mai transmite în comunicat.

În final, ASUR a lansat o invitaţie publică tuturor celor nemulţumiţi de "relaţia tot mai strânsă dintre Stat şi Biserică": oamenii sunt invitaţi să se fotografieze, în această duminică, în faţa unei şcoli sau a unui spital alături de un panou pe care au scris "Stop Biserificării României!" şi să publice imaginea pe conturile lor de pe reţelele sociale cu hastagul #stopbiserificarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor