Înfiinţarea unui muzeu al comunismului, un proiect de suflet al şefului IICCMER

Radu Preda , directorul IICCMER
Radu Preda , directorul IICCMER (Epoch Times România)

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Radu Preda, a declarat recent, în cadrul unui interviu pentru TVR, că proiectul său personal este înfiinţarea unui Muzeu al Comunismului.

"Proiectul meu personal ar fi înfiinţarea unui Muzeu al Comunismului în România, care să pună în legătură toate memorialele, cum ar fi cel de la Sighet (...) adresat tuturor categoriilor sociale şi de vârstă", a precizat Radu Preda.

Şeful IICCMER susţine că muzeul ar fi dedicat în special tinerilor, pentru "a nu-i lăsa pe cei care acum îşi încep viaţa civică, de a nu-i priva de o conştiinţă a faptului că nimic din ceea ce au ei ca libertăţi, ca drepturi, nu este de la sine înţeles, ci că libertatea este o stare permanentă de luptă, că nu este un dat pentru totdeauna".

Radu Preda a vorbit şi despre primul proces intentat unui fost comandant al închisorii comuniste de la Râmnicul Sărat, torţionarul Alexandru Vişinescu, acuzat de crime împotriva umanităţii, pe motiv că regimul de teroare instaurat de acesta a dus la moartea multor deţinuţi politici.

"Actul de justiţie nu ţine cont de un timp şi de un loc. Vom continua să muncim cu criteriile ştiinţifice şi cu instrumentele prevăzute de lege şi după ce vor muri unii dintre cei care sunt pe listele noastre sau ne sunt semnalaţi. Comunismul, în toată iraţionalitatea desfăşurării sale, a avut un plan şi nişte slujitori fideli, pe care noi trebuie să-i devoalăm", a subliniat Radu Preda.