Băsescu: Susţinem Ucraina în momente grele, dar nu poate cere bani în fiecare zi. Trebuie să găsească resurse interne

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, că deşi este un susţinător al sprijinirii Ucrainei în momentele dificile, Guvernul de la Kievul "nu poate cere bani în fiecare zi", ci trebuie să găsească resurse interne pentru a-şi plăti datoriile la gaze.
Andrei Pricopie
24.10.2014

alte articole

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
24.10.2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles că, deşi este un susţinător al sprijinirii Ucrainei în momentele dificile, Guvernul de la Kiev "nu poate cere bani în fiecare zi", ci trebuie să găsească resurse interne pentru a-şi plăti datoriile la gaze, scrie Mediafax.

Întrebat după Consiliul European cum comentează faptul că Ucraina intenţionează să apeleze la FMI pentru pentru a-şi plăti datoriile către Gazprom, Traian Băsescu a replicat:

"Ucraina nu poate cere bani în fiecare zi. Da, sunt un susţinător al sprijinirii Ucrainei în momente dificile. În acelaşi timp, ştim foarte bine ceea ce a spus FMI zilele acestea, că Ucraina trebuie să găsească resurse interne, pentru ca aceste resurse există. În cazul în care Ucraina se va confrunta cu dificultăţi în ceea ce priveşte plata, bineînţeles că România nu se va opune să o ajute să achite nota de plată. Dar Ucraina trebuie să înţeleagă că este o ţară mare care trebuie să găsească resurse pentru a supravieţui pe cont propriu, nu să ceară mereu bani", a subliniat Traian Băsescu.

Şeful statului a continuat: "Libertatea înseamnă să-ţi creezi propriile condiţii pentru a rămâne liberă, pentru că, dacă eşti atât de dependent în ceea ce priveşte gazele, banii, hrana, nu poţi deveni o ţară puternică".

Recent, Rusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere în privinţa preţului gazelor naturale care ar urma sa fie livrate Ucrainei pe perioada iernii şi sunt aproape de a încheia un acord formal care ar elimina îngrijorările privind eventuale întreruperi în aprovizionarea de gaze pe continent.

Problema este că, potrivit oficialilor ucraineni, Kievul nu are banii necesari achiziţionării de gaze naturale şi are de gând să ceară din nou ajutor Fondului Monetar Internaţional, care ar putea să suplimenteze un împrumut de 17 miliarde de dolari acordat la începutul anului. Ucraina le datorează ruşilor, în prezent, aproximativ 5 miliarde de dolari.

Kremlinul furnizează circa 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, iar în luna iunie a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de preţuri şi datorii, dar a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor