Macovei, despre prezidenţiale: Nu pot fi acuzată de oportunism, o fac pentru ţară. Ceilalţi nu au putere şi determinare
alte articole
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat miercuri seară, la emisiunea „Sub semnul întrebării” de pe B1 TV, că, în ciuda faptului că a fost refuzată de preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, aşteaptă în continuare să fie inclusă în procesul de selecţie a candidaţilor dreptei pentru prezidenţiale, argumentând că prezidenţiabilii nu trebuie decişi în birourile unor partide, ci trebuie întrebaţi oamenii, electoratul. Macovei susţine că aspiră la scaunul de la Cotroceni pentru că a observat lipsa de putere şi determinare a actualilor prezidenţiabili de dreapta.
„Am cerut să fiu inclusă în procesul de selecţie a noii realităţi politice şi a noii construcţii de dreapta şi am fost refuzată până în acest moment. Eu sunt calmă, am răbdare până pe 5 august, când se încheie procesul de analiză sociologică, de sondare. Aştept. Uneori vine înţelepciunea în ultima clipă. Important este să vină. Poate că totuşi vor face acest lucru şi vreau să spun argumentele pentru care cred că este obligatoriu să facă acest lucru dacă vor să câştige alegerile forţele de dreapta, cum şi eu vreau”, a declarat eurodeputatul.
Monica Macovei este de părere că în funcţie de rezultatul acestor alegeri România riscă să se întoarcă în urmă cu 20 de ani, pentru că dacă PSD va da şi preşedintele, şi puterea nu e divizată, fiind toată într-o singură mână, asta se numeşte dictatură.
„Şi pentru asta trebuie numai să ne uităm în jur, inclusiv la candidaţii de astăzi, şi să-i întrebăm pe oameni. Şi este foarte important ce spun acum: candidaţii nu se decid în birourile unor partide, nu aşa se iau deciziile. Candidaţii se decid întrebând oamenii. Oamenii ştiu ce e cel mai bine pentru ei. Oamenii ştiu pe cine vor candidat. Deci, prin urmare, trebuie să înţeleagă toţi politicienii că atunci când desemnează un candidat, şi acum am să mă refer numai la dreapta, că pe mine asta mă interesează, să avem un preşedinte de dreapta, care să răspundă cerinţelor electoratului. Oamenii ştiu ce vor de la un candidat, ca atare este normal să supui cât mai mulţi candidaţi testului oamenilor. Dacă se face un studiu sociologic, tu, partid sau alianţă de partide, trebuie să-l propui candidat pe cel pe care oamenii îţi spun că îl vor, nu pe cel pe care îl vrei tu într-un birou”, a explicat Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei a asigurat că nu este vorba de orgoliu sau de nimic altceva, subliniind că este normal să fie mai mulţi candidaţi, nu numai trei, ci şi alţii care au şanse şi să se întrebe şi electoratul cu privire la preferinţele sale.
„Hai să întrebăm electoratul. Oameni buni, pe cine vreţi preşedinte? Pentru că altfel nu vor veni la vot. Electoratul de dreapta nu va veni la vot. Candidaţii nu se stabilesc în birourile de partid. Acum, materialul pe care îl avem de campanie, fibra de campanie, în acest moment este foarte moale. Sunt ca nişte cochilii goale, fără intensitate. Vorbesc de capacitatea candidaţilor. Şi o să vă spun de ce. Înainte de a spune de ce meriţi să fii preşedinte, de ce ai fi bun ca preşedinte, tu trebuie să arăţi că eşti bun să conduci o campanie electorală, că eşti bun lider. Deşi unii sunt declaraţi candidaţi la preşedinţie de mai mult timp încoace, şi mă refer la toţi. A arătat până acum vreunul putere şi determinare şi lidership, putere de conducere? Eu nu vreau să-i atac. Eu vreau să câştige dreapta şi vreau să spun motivele pentru care şi eu, şi alţii cu şanse să intrăm în această evaluare. Şi se poate”, a adăugat aceasta.
Candidaţii nu se stabilesc în birourile de partid
Macovei a refuzat să dea nume, pentru că nu urmăreşte să transforme totul într-un soi de dispute personale, pentru că nu despre asta e vorba, ci despre principii, motiv pentru care vorbeşte la nivel de principii.
„Putem vorbi de valorile dreptei, de economie sănătoasă, de competiţie corectă, să nu se mai fure, de stat de drept, de determinarea cu care poţi să schimbi educaţia. Preşedintele partidului a spus toată campania pentru europarlamentare că am fost un câştig. Şi nu am plecat din partid în momentele grele. Şi fără să se întâmple nimic, absolut nimic. S-a terminat campania şi acesta a fost răspunsul (că nu este de acord cu candidatura ei - n.r.). Deci, dacă am fost un câştig pentru partid, atunci de ce nu pot intra în procesul de selecţie acum?", s-a întrebat Macovei.
Întrebată dacă ia în calcul o demisie din PDL, Monica Macovei a replicat: „Discutăm după 6 august. Eu încă sper în înţelepciunea lor! Situaţia este cu totul diferită acum: este o luptă între stânga şi dreapta! Eu cred că oamenii trebuie să spună pe cine doresc la Cotroceni, nu politicienii din birouri”.
„Scopul meu şi obiectivul meu este România şi schimbarea României, nu un post, tocmai de asta eu nu pot fi acuzată de oportunism, eu am o slujbă, deci eu acum o fac pentru România, pentru că nu văd o soluţie care să asigure aceste lucruri. Nu văd puterea şi determinarea...”, a concluzionat aceasta.