Macedonia: oficiali de rang înalt promit să depună eforturi pentru aderarea la NATO

Oficiali de top din Macedonia susţin că naţiunea balcanică va demonstra de ce ar trebui să devină următoarea ţară care se alătură alianţei NATO, promiţând că vor creşte cheltuielile pentru apărare şi vor mări rolul statului în misiunea condusă de NATO în Afganistan.
Ministrul macedonean de externe Nikola Dimitrov (Louisa Gouliamak/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.09.2017

Comentariile au fost făcute miercuri în Bruxelles de ministrul macedonean de Externe, Nikola Dimitrov, şi de ministrul Apărării, Radmila Sekerinska, pe fondul eforturilor depuse de noul guvern al premierului Zoran Zaev de a înregistra un progres rapid în direcţia aderării ţării la NATO şi Uniunea Europeană.

“Vom oferi alianţei – şi suntem aici, astăzi, pentru a-i convinge – mai multe motive pentru care Macedonia ar trebui să fie cel de-al 30-lea stat NATO. Am abordat problema securităţii globale şi regionale şi vom face îmbunătăţiri în acest domeniu în viitor”, a declarat Dimitrov reporterilor prezenţi la sediul NATO.

Macedonia a fost cuprinsă de tulburări politice din cauza unui scandal legat de interceptarea ilegală a comunicaţiilor ce a dus la prăbuşirea partidului conservator de guvernământ VMRO-DPMNE şi a suspendat eforturile Macedoniei de a se apropia de intrarea în UE şi NATO.

Coaliţia de guvernare a lui Zoran Zaev, alcătuită din partidul social-democrat SDSM şi partidul albanez DUI, a preluat puterea în luna mai şi a urmărit să accelereze integrarea europeană a Macedoniei prin îmbunătăţirea relaţiilor tensionate cu vecinii săi, inclusiv cu Bulgaria şi Grecia, ambele fiind membri NATO.

“Suntem o ţară care a decis să investească în democraţia noastră, astfel încât ceea ce s-a întâmplat în ultimii câţiva ani să nu se mai întâmple vreodată”, a declarat Dimitrov, adăugând că Skopje doreşte să lupte împotriva corupţiei şi să îmbunătăţească controlul guvernamental în conformitate cu “valorile” statelor NATO.

Sekerinska a declarat reporterilor că noul guvern a anunţat aliaţii NATO că a decis să înceapă cu 2018 o creştere treptată a cheltuielilor cu apărarea pentru ca acestea să ajungă la pragul de 2% din PIB impus de alianţa militară vestică.

Preşedintele american Donald Trump a criticat în mai multe rânduri membrii NATO pentru că nu îşi acoperă partea financiară în mod corespunzător.

Sekerinska a mai precizat că Macedonia a aprobat, începând cu anul 2018, o creştere a “participării şi contribuţiei” sale cu 20% la misiunea condusă de NATO “Resolute Support” în Afganistan.

“Credem că, făcând acest lucru, vom demonstra că Macedonia este un partener pe care NATO se poate baza”, a adăugat el.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat la începutul acestei luni că Washingtonul continuă să susţină “aspiraţiile Macedoniei de a adera la UE şi NATO”.

Muntenegru, o altă fostă republica iugoslavă, a devenit cel de-al 29-lea membru NATO în luna iunie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor