Macedonia: Zeci de persoane inculpate într-un scandal de interceptare ilegală a convorbirilor
alte articole
Procurorul Katica Janeva a formulat acuzaţiile de abuz de putere înaintea unui termen legal limită stabilit pentru 30 iunie. Biroul procurorului a fost creat în 2015, în urma unor discuţii intermediate de UE, în încercarea de a calma impasul politic periculos legat de interceptarea ilegală a comunicaţiilor.
Nu au fost numiţi suspecţii, dar mass-media macedoneană a raportat că fostul premier Nikola Gruevski şi alţi membri de rang înalt ai guvernului s-au aflat printre cei puşi sub acuzare şi că Janeva ar putea să ceară detenţia lor.
Gruevski, care a fost premier în perioada 2006-2016, a declarat că acuzaţiile reprezintă o “persecuţie politică clasică”, adăugând că sunt nefondate.
Liderul social-democrat Zoran Zaev, care a condus opoziţia până luna trecută când a devenit premier, l-a acuzat pe Gruevski de spionare a convorbirilor a 20.000 de macedoneni pentru a-şi consolida puterea.
Politicieni, oficiali guvernamentali, activişti, jurnalişti şi judecători s-au aflat printre cei consideraţi a fi victime ale interceptării ilegale.
Scandalul a dus în cele din urmă la alegeri anticipate în decembrie 2016, atunci când partidul naţionalist VMRO al lui Gruevski a câştigat din nou majoritatea locurilor, dar nu a găsit aliaţi pentru forma o majoritate de guvernământ.