Macedonia: Zeci de persoane inculpate într-un scandal de interceptare ilegală a convorbirilor

Procurorul special al Macedoniei a declarat joi că au fost puse sub acuzare 94 de persoane într-un scandal legat de interceptare ilegală a convorbirilor, scandal care a dus la prăbuşirea guvernului precedent.
Fostul premier macedonean Nikola Gruevski. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.06.2017

Procurorul Katica Janeva a formulat acuzaţiile de abuz de putere înaintea unui termen legal limită stabilit pentru 30 iunie. Biroul procurorului a fost creat în 2015, în urma unor discuţii intermediate de UE, în încercarea de a calma impasul politic periculos legat de interceptarea ilegală a comunicaţiilor.

Nu au fost numiţi suspecţii, dar mass-media macedoneană a raportat că fostul premier Nikola Gruevski şi alţi membri de rang înalt ai guvernului s-au aflat printre cei puşi sub acuzare şi că Janeva ar putea să ceară detenţia lor.

Gruevski, care a fost premier în perioada 2006-2016, a declarat că acuzaţiile reprezintă o “persecuţie politică clasică”, adăugând că sunt nefondate.

Liderul social-democrat Zoran Zaev, care a condus opoziţia până luna trecută când a devenit premier, l-a acuzat pe Gruevski de spionare a convorbirilor a 20.000 de macedoneni pentru a-şi consolida puterea.

Politicieni, oficiali guvernamentali, activişti, jurnalişti şi judecători s-au aflat printre cei consideraţi a fi victime ale interceptării ilegale.

Scandalul a dus în cele din urmă la alegeri anticipate în decembrie 2016, atunci când partidul naţionalist VMRO al lui Gruevski a câştigat din nou majoritatea locurilor, dar nu a găsit aliaţi pentru forma o majoritate de guvernământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor