Luptând cu demenţa. O poveste despre umanitate, dovotament şi puterea iubirii

Există poveşti care vorbesc despre faimă, splendoare şi farmec, şi există altele care sunt mai discrete, dar care ating mai mult inima. Povestea lui Jay Leno, celebru prezentator american şi gazdă de lungă durată a emisiunii Tonight Show, face parte din această categorie. Astăzi, pentru el, nu contează cel mai mult aplauzele a milioane de telespectatori, ci mâna soţiei sale, Mavis, pe care o ţine în timp ce boala ei îi şterge treptat memoria.
„Când m-am căsătorit, am făcut un legământ şi îl menţin”, spunea Jay Leno într-un interviu acordat emisiunii „In Depht Graham Bensinger”, adăugând: „Prefer să fiu cu ea decât să fac orice altceva”. Vocea lui rămâne calmă, aproape obiectivă, dar durerea şi dragostea neclintită răsună în fiecare cuvânt.
Leno povesteşte cum are grijă de Mavis, care suferă de o formă severă de demenţă, şi vorbeşte deschis despre provocările la care sunt supuşi amândoi zilnic din cauza acestei boli: „Nu este uşor, dar asta este dragoste."
Sunt zile în care Mavis Leno nu-şi recunoaşte soţul. Uneori, îi priveşte chipul, dar nu îl vede cu adevărat. Dar Jay este alături de ea.
Pentru prezentatorul american Jay Leno, care a făcut să râdă milioane de telespectatori timp de 22 de ani, scena de astăzi este foarte diferită: este viaţa de zi cu zi alături de soţia sa, cu care este căsătorit de peste 40 de ani şi pe care nu o abandonează.
Leno, care a împlinit 75 de ani pe 28 aprilie, a preluat tutela soţiei sale în aprilie 2024, după ce aceasta a fost diagnosticată cu demenţă.
Dar povestea celebrului prezentator american nu este un caz izolat, este povestea a milioane de oameni. Dacă se adaugă membrii familiei şi prietenii, boala afectează multe gospodării.
Demenţa, o catastrofă suportată în tăcere
Demenţa nu este o boală unică, ci cuprinde peste 50 de afecţiuni clinice diferite, toate având ceva în comun: distrug memoria, gândirea, limbajul şi, în cele din urmă, personalitatea unei persoane. Cea mai frecventă afecţiune este boala Alzheimer, urmată de demenţa vasculară, demenţa frontotemporală şi alte forme mai rare.
„Demenţa este rezultatul unor procese neurodegenerative complexe sau al unor tulburări cronice ale circulaţiei sângelui în creier, care duc la moartea ireversibilă a celulelor nervoase din creier”, explică neurologul Dr. Frank Freitag, de la Centrul Neurologic Potsdam.
Simptomele tipice timpurii sunt pierderea memoriei, probleme de orientare, tulburări de limbaj şi modificări ale comportamentului social.
Cauzele sunt multiple. Vârsta este considerată cel mai important factor de risc, dar predispoziţia genetică, bolile cardiovasculare, diabetul, inflamaţiile cronice sau un stil de viaţă nesănătos pot contribui, de asemenea, la apariţia demenţei.
Lipsa activităţii fizice, dieta nesănătoasă, hipertensiunea arterială, fumatul sau consumul de alcool, obezitatea, depresia, diabetul, lipsa relaţiilor sociale sau poluarea aerului sunt factori de risc care, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Minnesota, sunt „cauzele a aproximativ 40 % din cazurile de demenţă la nivel mondial”. Dacă ar fi eliminaţi aceşti factori, boala ar putea fi întârziată sau chiar prevenită. Când vine vorba de dietă, există dovezi clare care asociază o dietă proinflamatorie cu un risc crescut de demenţă. În schimb o dietă ce conţine produse antiinflamatorii ar putea fi, într-o anumită măsură, o profilaxie împotriva demenţei.
În ciuda tuturor informaţiilor, rămâne totuşi un adevăr şocant: demenţa nu are încă leac. În cel mai bun caz, terapiile pot încetini evoluţia acesteia, dar nu pot opri boala.
Există speranţă: ce pot face oamenii în legătură cu demenţa
Deşi boala nu poate fi vindecată, există speranţă. Studiile arată că anumite măsuri pot contribui la ameliorarea simptomelor, la încetinirea progresiei bolii şi la îmbunătăţirea semnificativă a calităţii vieţii.
Acestea includ un stil de viaţă activ. Exerciţiile fizice nu numai că întăresc sistemul cardiovascular, dar îmbunătăţesc şi circulaţia sângelui în creier.
Potrivit Alzheimer Forschung Initiative, exerciţiile moderate de trei ori pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos, joggingul uşor sau dansul, pot avea un efect asupra abilităţilor cognitive.
Activitatea mentală este, de asemenea, esenţială. Cuvinte încrucişate, jocul de cărţi, muzică, dar şi învăţarea de noi abilităţi pot consolida rezervele cognitive. „Dincolo de medicaţie, antrenamentul cerebral poate ajuta la crearea de noi conexiuni neuronale”, explică Dr. Freitag.
Suntem ce mâncăm
Dieta joacă, de asemenea, un rol esenţial. Demenţa Alzheimer este cauzată de depunerile de proteine în creier şi de pierderea rapidă a substanţei cerebrale. Însă o dietă mediteraneană bogată în peşte, legume şi ulei de măsline poate proteja creierul. Acest lucru este demonstrat de un studiu naţional realizat în 2021.
Relaţiile sociale sunt, de asemenea, importante. Izolarea accelerează declinul cognitiv. Persoanele care duc o viaţă activă, cultivă prietenii şi participă la activităţi de grup sau fac muncă voluntară nu numai că îşi păstrează memoria mai mult timp, dar îşi menţin şi bucuria de a trăi.
De ani de zile, există medicamente aprobate pentru tratamentul demenţei Alzheimer, însă efectul lor este minim. Potrivit Dr. Freitag, noile terapii cu anticorpi dau motive de speranţă, „deoarece au demonstrat că pot elimina depozitele patologice de proteine din creier, care joacă un rol decisiv în dezvoltarea demenţei Alzheimer, ceea ce ar putea încetini evoluţia bolii”.
Soluţia lui Jay Leno
În timp ce ştiinţa caută soluţii, o forţă foarte diferită şi tăcută se manifestă adesea în viaţa de zi cu zi a bolii: cea a umanităţii.
Viaţa lui Jay Leno ar putea fi foarte diferită: călătorii de lux, petreceri, proiecte noi. În schimb, el rămâne alături de soţia sa, zi de zi. Arată că dragostea nu este un cuvânt, ci o realitate. În interviul menţionat mai sus, Leno a vorbit deschis despre faptul că îşi îngrijişte soţia şi despre motivul pentru care îi face plăcere să îşi asume noile sarcini, în ciuda provocărilor generate de demenţa sa.
„Îmi place să petrec timp cu Mavis. Gătesc pentru ea, ne uităm la televizor şi e bine. Practic, este ceea ce făceam înainte, doar că acum trebuie să o hrănesc şi să fac toate aceste lucruri, dar îmi place. Îmi place să am grijă de ea", spune Leno, după mai bine de 40 de ani de căsnicie, şi dă un sfat: „Căsătoreşte-te cu conştiinţa ta. Căsătoreşte-te cu cineva care este aşa cum ţi-ai dori tu să fie şi fii alături de el atunci când are cea mai mare nevoie de tine!"
Într-o lume care caută adesea soluţii rapide şi apariţii strălucitoare, Jay Leno este un exemplu impresionant de echilibru despre cum poate fi trăită adevărata umanitate: existând, cu răbdare şi loialitate.
Probabil că putem învăţa ceva din povestea lui care ne dă tuturor speranţă: că dragostea rezistă chiar şi atunci când cuvintele eşuează; că amintirile pălesc, dar afecţiunea şi devotamentul rămân şi că, prin toate acestea, nu suntem singuri. Soţia lui Jay Leno, Mavis, cu siguranţă nu este.
Sursa: The Epoch Times Spania