Lupta cu rechinii imobiliari din Capitală. Nicuşor Dan: Sunt vreo 300 de litigii în curs

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Pricopie
06.02.2025

Primarul general Nicuşor Dan, candidat la alegerile prezidenţiale, a vorbit, la Euronews, despre lupta sa cu rechinii imobiliari din Capitală, în contextul scandalului Nordis care a explodat la DIICOT.

Jurnalist: Aş vrea să începem discuţia aceasta cu subiectul zilei, anume este vorba despre Nordis, acolo unde am văzut o schemă imobiliară şi voiam să ştiu ce cunoaşteţi dumneavoastră despre această schemă imobiliară. Nordis are în Bucureşti două proiecte, unul care a fost terminat deja şi care este în Primăverii, celălalt proiect este probabil abandonat, nu ştim care este starea lui, dar se află în zona şoselei Fabrica de Glucoză. Ce ştiţi despre aceste două proiecte? Erau legale?

Nicuşor Dan: Dacă acum spuneţi Primăverii, ăsta ar trebui să fie într-o zonă protejată, dar sigur n-am dat eu autorizaţia pentru el şi probabil că nici procesul-verbal de recepţie. Deci, un proiect terminat mai demult, fiind într-o zonă protejată, e în atribuţia primarului general. În general, pe chestiunea Nordis sunt nişte chestiuni notariale de promisiune de vânzare-cumpărare. Aici pot să spun că legea nu protejează cumpărătorul, pentru că în statele occidentale cu care noi ne comparăm, constructorul nu poate să înceapă o investiţie bazându-se doar pe banii pe care îi primeşte ca avans de la cumpărător, tocmai ca să protejeze cumpărătorul. În ceea ce priveşte legalitatea acestor construcţii, cele din Bucureşti şi cele de la Constanţa, nu am făcut o verificare, dar, în general, pot să spun că mult din ce se construieşte e ilegal.

Jurnalist: Şi asta o spune primarul Capitalei. Nu puteţi interveni, nu puteţi opri aceste lucrări dacă sunt ilegale? Vorbim foarte lejer despre asta, de aceea vă întrebam.

Nicuşor Dan: Încă din 2018 am spus că PUZ-urile de sector sunt ilegale, de când au început să fie date, până în 2020. Între timp, au trecut şapte ani şi nicio instituţie a statului nu a făcut o verificare. Din fericire, au fost nişte ONG-uri care au făcut nişte acţiuni şi patru dintre ele sunt anulate definitiv în momentul ăsta, celelalte două sunt contestate în instanţă, unul anulat în prima instanţă de la sectorul 2 şi aici vorbim de vreo 600 de hectare de spaţiu verde care deveneau construibile, de câştiguri doar din nişte desene pe hârtie de câteva miliarde de euro – şi am proprietatea termenilor – şi inclusiv o plângere penală pe care eu am făcut-o, dacă nu mă înşel, în 2019 şi iată că nu se întâmplă nimic.

Ba mai mult, ţineţi minte că era în august-septembrie, premierul Marcel Ciolacu a spus că trebuie să facem ceva cu traficul din Bucureşti, eu l-am provocat şi am spus: uite, partea mai importantă din trafic vine din construcţii ilegale, hai să ne uităm la PUZ sectorul 2. Cu toată presiunea asta, Inspectoratul de Stat în Construcţii ne-a trimis o hârtie şi a spus: ne-am uitat la PUZ sectorul 2 şi totul e legal – în condiţiile în care patru instanţe, pe chestiuni absolut identice, au spus invers pe celelalte sectoare.

Deci nu există o voinţă în momentul ăsta de a ne opune construcţiilor ilegale. Pe vreo 40 de autorizaţii de mari dimensiuni emise de primarul sectorului 2, în baza acestui PUZ sectorul 2, am făcut litigii în instanţe. Pentru moment, instanţa a spus că nu noi, ci prefectul trebuie să facă acţiunile astea. O să vedem acum, în recurs, cum va spune Curtea de Apel.

Jurnalist: În total, câte astfel de acţiuni aveţi în instanţă cu toate primăriile? Sau poate există primării cu care nu vă războiţi în instanţă în acest moment?

Nicuşor Dan: Nu, n-am făcut decât... Sunt vreo 300 de litigii în curs, în care diverşi vecini atacă autorizaţii emise fie de Primăria Capitalei pe mandate anterioare, fie de primăriile de sector, în care cumva suntem şi noi parte, şi pe aceste litigii cam 50% sunt ilegale, spune instanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor