"Cine se află în spatele acelei persoane care a murit?" - Nicuşor Dan, despre retrocedarea unei părţi din Parcul IOR

Nicuşor Dan - primarul Capitalei (Screenshot)
Andrei Pricopie
06.02.2025

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat, într-o intervenţie la Euronews, care este situaţia privind retrocedarea celor 12 hectare din parcul bucureştean IOR, din Sectorul 3.

Jurnalist: O situaţie flagrantă pe care o observăm şi care sigur a ajuns la dumneavoastră are legătură cu Parcul IOR. Acolo există un parc pe care, într-un final, instituţiile statului sau reprezentanţii primăriilor de sector ori Primăria Generală nu au reuşit să demonstreze în instanţă că e un parc. Vorbim de zona care a fost complet defrişată. În acest moment, în zona respectivă nu mai există niciun copac în picioare.

Vreau să înţeleg cum de s-a ajuns în această situaţie, deşi locuitorii din zonă au strigat, au făcut proteste, chiar în ultima zi am văzut bannere în care spuneau acest lucru, că s-a tăiat complet. Deci, cum am ajuns în această situaţie şi de ce, dacă tot s-au tăiat copacii, nu se pot replanta?

Nicuşor Dan: Haideţi să petrecem puţin mai mult timp pentru că e o situaţie complexă. În primul rând, a fost o greşeală a Primăriei Capitalei în anul 2006, când a retrocedat. Nu trebuia să retrocedeze, avea nişte acte în arhivă care îi dovedeau că acolo e parc şi că nu trebuie să retrocedeze. Asta a fost în 2006.

În 2012-2013 a fost un litigiu iniţiat de primarul Sectorului 3 împotriva primarului general de atunci. Şi în acel litigiu s-a pus în discuţie problema dacă terenul acela este spaţiu verde sau nu este spaţiu verde. Nu numai că primăria nu a adus acele documente pe care le avea în arhivă, dar nici măcar nu a citat ca martori oamenii din zonă care puteau să dovedească asta.

Am ajuns în situaţia ca în 2021-2023 să se stabilească definitiv că terenul acela nu e parc. Şi atunci, acest fapt stabilit juridic faţă de Primăria Capitalei nu mai poate să fie contestat de aceasta.

Acum există o asociaţie formată din vecinii parcului care contestă cu acte noi şi eu sper ca ei să aibă câştig de cauză şi să dovedească faptul că acea retrocedare este nelegală. Asta e partea de proprietate a problemei.

În momentul de faţă, terenul respectiv este un teren în proprietate privată şi multe dintre defrişările acelea s-au petrecut într-o perioadă în care, pentru tăieri de copaci, nu riscai decât o amendă. Şi atunci, în mod abuziv, şi ziua, şi noaptea, unul câte unul, proprietarul a forţat şi, până la urmă, a ajuns să taie toţi copacii. 250 de lei amendă pentru un copac tăiat. Faţă de valoarea imobiliară a terenului, suma aceasta e ridicolă. Ei au făcut o greşeală pentru că acolo sunt 10-12 hectare şi, pentru un hectar, nu numai că au defrişat, adică au tăiat copacii, dar au înlăturat şi stratul de iarbă. Şi atunci, noi am dat acea amendă de 35 de milioane de euro ca să fie învăţătură pentru toată lumea care mai îndrăzneşte să facă asta. Şi acea amendă a fost contestată. Între timp, a murit fosta proprietară, doamna Cocoru.

O să ne înscriem cu această sumă la masa credală şi eu sunt foarte optimist că, cu aceşti bani, o să recuperăm până la urmă parcul, astfel încât lumea să înţeleagă că nu poate să facă asta. Numai că, din păcate, durează şi, pe bună dreptate, oamenii văd acum că aveau un parc în care se plimbau cu copiii, cu animalele de companie, se întâlneau, iar acum e tăiat.

Jurnalist: Şi ştiţi cine se află în spatele acelei persoane care a murit? E vorba de interese ascunse?

Nicuşor Dan: Cineva care a cumpărat drepturile acelea litigioase, asta s-a întâmplat la începutul anilor 2000, fără discuţie că e o persoană care avea nişte informaţii. Mi s-au dat nişte nume, dar nu le-am conectat cu nicio altă afacere imobiliară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor