"Lunea neagră" a bursei chineze prăbuşeşte pieţele financiare ale lumii

O cădere de 8,5% a pieţei chineze a antrenat vânzări masive pe pieţele financiare din SUA şi Europa, pe fondul recesiunii care a lovit China.
(Mario Tama / Getty Images)
Andrei Popescu
24.08.2015

Indicele principal al bursei chineze a căzut cu 8,5% în ciuda campaniilor prin care Beijing-ul încearcă să susţină economia aflată într-un evident declin. Agenţia Partidului Comunist Chinez, Xinhua, a numit carnagiul la bursele chineze “Lunea neagră”.

Preţul ţiţeiului şi valutele multor ţări în dezvoltare au suferit şi ele o cădere masivă pe baza îngrijorărilor că recesiunea chineză va reduce cererea - ţiţeiul ajungând la un moment dat sub 40USD per baril.

Indexul Shanghai a suferit cea mai mare cădere din februarie 2007, numeroase companii listate la bursa din China suferind căderi de peste 10%.

Economia chineză de semne clare de recesiune, în ciuda cifrelor oficiale publicate recent, pe care o serie de analişti le consideră măsluite. Datele economice publicate recent, împreună cu volatilitatea masivă înregistrată începând cu luna iulie de pieţele chineze în ciuda sprijinului acordat de regimul de la Beijing au creat panică în rândul investitorilor.

Vânzările masive de acţiuni s-au intensificat la deschiderea pieţelor europene, care au înregistrat căderi de 4-5% în primele minute.

Pe pieţele europene indicele pan-european Stoxx 600 a închis cu 5,4% mai jos, cel londonez FTSE 100 cu 4,4%, iar DAX cu aproape 5%. Indicele bursei franceze - CAC – a coborât cu 5,5% şi IBEX-ul spaniol a pierdut şi el aproape 5,7%.

Acţiunile americane au căzut luni, indicele Dow alunecând cu peste 1000 de puncte (peste 7%) imediat după începerea activităţii bursei din New York.

Căderea a generat temerea că vânzările masive de acţiuni ar putea conduce indicele Dow către punctul în care bursa va fi oprită automat.

Până la sfârşitul zilei, indicele Dow şi-a revenit, înregistrând totuşi o cădere de 1%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor