Bursa chineză de acţiuni cade cu 8% într-o zi

Acţiunile chineze au cunoscut o nouă prăbuşire, înregistrând cea mai mare cădere într-o singură zi, din ultimii opt ani.
Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)
Andrei Popescu
27.07.2015

Acţiunile chineze au cunoscut o nouă prăbuşire, înregistrând cea mai mare cădere într-o singură zi, din ultimii opt ani.

Indicele Shanghai Composite s-a închis luni cu 8.5% mai jos, la 3.725,56 după publicarea de date economice care au stârnit îngrijorări în legătură cu gradul de sănătate al celei de-a doua economii mondiale.

Bursa chineză de acţiuni înregistrează o volatilitate accentuată în ultimile luni, în ciuda eforturilor susţinute ale autorităţilor financiare de la Beijing de a stabiliza piaţa.

În urma unei campanii iniţiate de regimul comunist de la Beijing, 80% dintre "investitori" sunt oameni obişnuiţi, care au intrat în jocul de bursă fără o pregătire profesională.

La sfârşitul lui iunie autorităţile au tăiat ratele dobânzilor, relaxând în acelaşi timp procentul pentru tranzacţionarea de acţiuni în marjă, într-o politică de aparentă încurajare a investiţiilor la bursă. Numeroase oferte publice iniţiale au fost deasemenea oprite pentru ca eventualul capital să nu fie direcţionat în direcţia respectivă.

A urmat o creştere spetaculoasă a volumului de tranzacţii, urmată de o volatilitate la fel de mare şi vânzări masive, care au determinat autorităţile chineze să oprească tranzacţionarea a peste 20% din portofoliu.

În încercarea de a linişti haosul de pe piaţă, guvernul chinez a aplicat o restricţionare a emisiunilor de acţiuni noi şi a forţat brokerii şi managerii de fonduri să promită că vor cumpăra acţiuni de cel puţin 120 de miliarde de yuani cu ajutorul Autorităţii Financiare din China. Conform unui raport Bloomberg, autorităţile chineze au permis inclusiv ca fondul de pensii să investească în pieţele de acţiuni.

Deşi măsurile au stabilizat temporar piaţa, noile fluctuaţii ridică întrebări despre sănătatea unui sistem economic de tip capitalist într-o economie supervizată total de Partidul Comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor